
Oni su nacija sa najmanje gojaznih jer primenjuju "hara hači bu": Japanski princip koji pomaže da smršate bez dijete
Fokus nije na određenim namirnicama, već na svesnom ograničenju količine hrane

Jednostavno, ali veoma efikasno pravilo ishrane iz Japana, poznato kao "hara hači bu", mogao bi biti ključ za dugoročno i postepeno mršavljenje. U bukvalnom prevodu, ova fraza znači "jedi dok ne budeš 80% sit", što podrazumeva da prestanete da jedete pre nego što se potpuno zasitite. Fokus nije na određenim namirnicama, već na svesnom ograničenju količine hrane i kalorija koje unosimo.
Ovaj način ishrane decenijama se primenjuje na japanskom ostrvu Okinava, poznatom po velikom broju stogodišnjaka i izuzetno dobrom zdravlju starijih ljudi. Smatra se da stanovnici ovog ostrva, zahvaljujući ovom principu, unose u proseku oko 1.900 kalorija dnevno, što doprinosi njihovoj vitkosti i nižem indeksu telesne mase.
I britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) preporučuje postepeno smanjenje kalorijskog unosa – u proseku za 600 kalorija dnevno – kako bi se mršavilo na zdrav i održiv način. Na primer, muškarci koji inače troše oko 2500 kalorija dnevno trebalo bi da se ograniče na oko 1900, dok bi žene sa dnevnim potrebama od 2000 kalorija unos svele na 1400 kalorija.
Funkcioniše li pravilo "80 odsto"?
Studija sprovedena na 330 muškaraca koji su se pridržavali ovog pravila pokazala je da su unosili manje kalorija (oko 1997 dnevno), jeli više povrća i manje žitarica u poređenju sa onima koji nisu pratili ovu praksu. Rezultati istraživanja ukazuju na to da je njihova ishrana bila kvalitetnija i uravnoteženija.

Pojedina istraživanja sugerišu da smanjenje kalorijskog unosa za oko 30% može doprineti dužem životu i efikasnijem gubitku kilograma, kao i smanjenju rizika od gojaznosti i hroničnih bolesti. Kod prosečno zdrave osobe, ovakav pristup može dovesti do gubitka od pola kilograma do kilograma nedeljno – i to bez gladovanja.
Nutricionisti savetuju da se ishrana bazira na prirodnim, neprerađenim namirnicama: svežem voću i povrću, hrani bogatoj vlaknima i celovitim žitaricama poput integralne testenine, smeđeg pirinča i krompira u ljusci. Takođe se preporučuje smanjenje unosa soli, naročito kod osoba sa viškom kilograma, zbog rizika od povišenog pritiska.

Ukoliko planirate ozbiljnije promene u ishrani s ciljem mršavljenja, najbolje je da se prethodno konsultujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste izabrali bezbedan i zdrav put do željenih rezultata, piše Index.hr.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari