
Maj je idealno vreme da krenete u šumu i uberete zovu: Napravite domaći sok od zove po starinskom receptu
Srce će vam biti puno, a stomak srećan

Postoji mnogo starih i moćnih receptura za sokove koji su nam preci ostavili, a jedan od njih je sok od zove.
Zova, zohva, bazgovina, baza, zovika… To su samo neka od imena za istu biljku čiji se cvet koristi za pripremu najboljeg i najpopularnijeg domaćeg soka. Zove u kontinentalnom delu ima svugde i samo na jednom grmu možete ubrati dovoljno cvetova za koji litar sirupa.
Berite cvetove što dalje od puta
Naravno, pri tome je najvažnija jedna stvar - cvetove zove treba brati daleko od prometnih ulica i bilo kakvog zagađenja, i to po sunčanom i suvom vremenu, nikako posle kiše. Berite ih ručno ili koristeći posebne makaze namenjene za berbu, pazeći da ne oštetite samu biljku.
Možete da ih iskoristite za čaj
Cvetovi za čaj se suše obešeni na prozračnom i senovitom mestu kako ne bi izgubili boju, a nakon što se osuše, najbolje ih je čuvati u staklenim posudama do godinu dana na suvom i tamnom mestu.

U septembru stižu bobice
Što se tiče plodova i lišća, kod njih treba biti posebno oprezan jer mogu izazvati zdravstvene probleme. Ali bez panike, zova vam neće naštetiti ako je pravilno pripremate. Sveže bobice moraju se termički obraditi, dakle skuvati, bilo kod pripreme džema, sirupa, likera ili vina.
Isto važi i za cvetove koji se mogu pohovati, a od njih se pravi sirup, čaj ili sok. Ne preporučuje se da se koristi kora, listovi i semenke. Berba počinje sredinom maja, a trebalo bi da bi potraje skoro do kraja juna.
U slučaju da propustite ovu letnju berbu, u septembru na red dolaze zovine bobice od kojih se prave pekmezi i džemovi, vino, sirće, sirup i likeri.
Šta vam je potrebno za pripremu soka od zove:
- 30 cvetova zove
- 3 kg šećera
- 3 l vode
- 3 limuna
- 40 g limunske kiseline
Kako se priprema sirup? Lako.
1. Potopite cvetove zove u vodu, dodajte limunsku kiselinu i na kriške nasečen limun.
2. Promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
3. Sledećeg dana tečnost procedite, dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
4. Proceđeni sirup od zove pretočite u čiste staklene boce. Na taj način ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
5. Poslužite rashlađeno.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari