
Recept dana: Grilovani brancin
Jedna od najboljih i najtraženijih riba

Brancin je jedna od najukusnijih morskih riba. Meso mu nije mnogo masno i čvrsto. Meso divljeg brancina je čvršće i zato je više stegnuto i ukusnije. Brancin odgajan na farmi je deblji, ali bez naročite arome i ukusa. Nežno i sočno meso brancina ima jaku aromu i ukus. U našim prodavnicama se običo prodaje ceo i zamrznut. Kada kupujete ceo brancin, on obavezno treba da bude na ledu. Kao i kod ostalih vrsta ribe, tako i kod brancina, oči ne smeju da budu mutne, već sveže i jarke.
Svež brancin se može kuvati na pari, peći na roštilju ili u foliji. Pre termičke obrade dobro operite ribu hladnom vodom.
MOŽETE DA SPREMITE I OVO: Recept dana: Losos zapečen u rerni
Sastojci za 4 osobe:
- 4 fileta brancina
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 75 g maslaca
- 1 kaišika soka od limuna
- 4 kašike naseckane sveže mirođiije
- 2 kašike naseckanog peršuna
- 400 g špargle (ili povrća po želji)
- malo maslinovog ulja
Priprema:
1. Ribu očistite, osušite, pospite suvim začinom i stavite u pleh za pečenje obložen alu-folijom.
2. Prelijte ribu rastopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni desetak minuta.
3. Špargle operite i stavite ih u malo kipuće posoljene vode i kuvajte ga od tri do osam minuta, a potom ih izvadite i prelijte maslinovim uljem.
4. Ribu izvadite iz rerne, prelijte je sokom od limuna i vratite u rernu na još nekoliko minuta.
5. Toplu ribu stavite na tanjur, pospite mirođijom i peršunom, stavite nekoliko stabljika špargle i poslužite.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari