
Viski - sa ledom ili bez njega?
Otkrivamo kako najbolje da otvorite piće i uživate u aromi

Oduvek je odraz stila i dok Bond nije proslavio martini, muškarci su kao jednu od manifestacija svoje muževnosti, smatrali ispijanje viskija u brojnim prilikama.
Viski, sa dve kockice leda, često se može čuti u barovima i restoranima. A da li ovo, skupo piće, treba “kvariti,” dobili smo odgovor zahvaljujući magazinu “Gušt.”
Na početku je važno naglasiti da se ovde radi o tome da njegova aroma i tekstura makimalno dođu do izražaja. Zato se dodavanje leda u single malt viski ne preporučuje, ukoliko vam je cilj uživanje u aromama.
A objašnjenje je sledeće. Pored toga, što razvodnjava piće, led naglo snižava njegovu temperaturu, a poznato je da se na neadekvatnoj temperaturi aromatske komponente pića ne mogu “otvoriti”. Da ne bismo previše ulazili u naučno – tehnološko objašnjenje, trebalo bi samo da imate na umu da aromatična jedinjenja svakog alkoholnog pića, isparavaju u dodiru sa kiseonikom i na odgovarajućoj temperaturi. Snižavanjem temperature vi zapravo smanjujete njihovu rastvorljivost i sprečavate isparavanje.
Koliko je vode potrebno dodati zavisi od samog viskija. Kod viskija koji su flaširani sa 40% alkohola dovoljna je bukvalno kap-dve vode. I to pazite da ne preterate, jer prevelika količina može previše razrediti viski i time pokvariti ukupan doživljaj. Kod viskija koji su flaširani sa većim procentom alkohola slobodno dodajte nekoliko kapi više.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari