
Recept dana: Tiramisu
Kremasta poslastica obožavana širom sveta

Sama reč “tiramisu” u prevodu sa italijanskog značila bi “podigni me.” Kolač je poznat u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese. Prvi put je napravljen u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani u Italiji i to u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan zuppa del duca, što u prevodu znači “vojvodina supa”. Kolač mu se mnogo dopao, pa je vojvoda poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku, tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.
Kremasta poslastica sada je obožavana širom sveta, a priprema je jednostavna.
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 1 šolja šećera
- 500 g mascarpone sira
- 2 dl slatke pavlake
- 3 pakovanja piškota
- nes kafa
- šećer
- rum
- kakao
Način pripreme:
Kolač ostaviti u fružideru da se ohladi.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari