
Kako da jaja budu savršeno kuvana? Ovih nekoliko trikova morate da znate
Svi misle da je kuvanje jaja najjednostavniji posao u kuhinji

Kada kuvate jaja da li više volite da budu rovita, ili da budu tvrdo kuvana? Ukoliko spadate u one koji više vole da jedu savršeno kuvana jaja, čija belanca su čvrsta, a žumanca kuvana, ali i kremasta, onda treba da znate i na šta da obratite pažnju prilikom kuvanja.
Kuvanje jaja zaista ne zvuči kao težak posao. Jaja je potrebno staviti u šerpu, preliti ih vodom i uključiti ringlu. Jednostavno, zar ne? Ipak, potrebno je da znate i neke trikove.
Profimedia
Na primer, kada sipate vodu, neka ona bude hladna i obavezno vodite računa o tome da voda bude 3 cm iznad jaja. Dakle, preko jaja nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer se tada stvara najveća mogućnost da jaja, usled temperaturnih promena, popucaju.
U vodu u kojoj kuvate jaja dodaje i 1/2 kašičice sode bikarbone, jer ćete zahvaljujući njoj kasnije mnogo lakše skinuti ljusku. Vodu ostavite da proključa, a zatim šerpu odmah sklonite sa šporeta i poklopite je.
U odnosu na to kakva jaja želite, toliko dugo ih još ostavite u šerpi, jer ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, bez obzira na to što ste šerpu sklonili sa šporeta.
Ukoliko jaja ostavite 4 minuta u proključaloj vodi dobićete meko kuvana jaja, a žumance će biti kao kada pripremate poširano.
Ukoliko ih ostavite 6 minuta, žumance će na ivici biti malo tvrđe, dok će u sredini i dalje biti tečno.
Unsplash
Ukoliko jaja ostavite da stoje u vreloj vodi 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto i biće savršenog ukusa.
Ukoliko ih ostavite 10-12 minuta, jaja će biti tvrdo kuvana.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari