
Čuvanje luka bez muke: Saveti za sprečavanje proklijavanja i gubitka svežine
Osnovna namirnica koja je nezaobilazna u svakom obroku je luk

Ovaj svestrani sastojak pronalazi svoje mesto u različitim jelima - od kuvanih specijaliteta do hamburgera i salata. Postoji bogat izbor ukusnih i karakterističnih sorti luka, uključujući crni luk, vlašac, praziluk, beli luk, sremuš i mladi luk. Ovde su saveti kako da sačuvate njihovu svežinu i produžite rok trajanja.
Pravilan način čuvanja neoštećenog luka
Najbolje je držati luk na hladnom i tamnom mestu. Optimalna temperatura je između 2 i 6 stepeni Celzijusa. Ako se celi, sirovi luk čuva u ovakvim uslovima, može zadržati svoju svežinu i nekoliko meseci. Za skladištenje su pogodni podrumi, ostave i hladne garaže. Ukoliko nemate ove specifične prostorije, luk možete ostaviti na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi, ali treba imati na umu da će trajati samo do četiri nedelje. Važno je da luk ima dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha. Takođe, preporučuje se držati luk dalje od krompira, jer krompir oslobađa vlagu koja može ubrzati proces kvarenja.
Pexels
Pravilan način čuvanja iseckanog luka
Nakon što isečete luk, preostale komade treba držati u frižideru. Imate otprilike nedelju dana da ih iskoristite pre nego što luk izgubi svoju svežinu. Ako vam ostane polovina luka, jednostavno je stavite u fioku za povrće.
Saveti za čuvanje mladog luka
Mladi luk, koji se bere pre nego što se lukovica potpuno razvije, zahteva pažljivije rukovanje. Zbog prisustva jestivih zelenih vrhova, koji se brže kvare u poređenju sa zrelim lukom, čuvanje mladog luka zahteva poseban pristup.
Posebna pažnja je potrebna i za čuvanje vrsta vlašca. Meka zelena boja vlašca može promeniti boju ako se čuva zajedno sa belim lukom na hladnom i tamnom mestu, stoga je bitno drugačije rukovati ovom vrstom luka.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari