aktuelno

Recept dana: Pikantni džem od luka idealan kao prilog na svečanoj trpezi, a može i za originalan poklon

25.12.2023

07:46

0

Autor: V. I.

Recept dana: Pikantni džem od luka idealan kao prilog na svečanoj trpezi, a može i za originalan poklon
Copyright Profimedia

Pikantan džem od luka predstavlja jedinstvenu kombinaciju slatkog ukusa i začinjene areme koja če osvajiti i najprobirljivije nepce svojom neobičnom, ali neodoljivom aromom. Pripremljen od prozračno karamelizovanog crvenog luka, ovaj džem donosi dubok, bogat ukus s blagom karamel notom. Dodatak pikantnih začina poput crvene paprike ili čilija pružiće mu karakterističnu oštrinu i zanimljivu dimenziju.

Recept dana: Pikantni džem od luka idealan kao prilog na svečanoj trpezi, a može i za originalan poklonProfimedia
 

Pikantan džem od luka predstavlja pravu avanturu za sve ljubitelje prefinjenih ukusa jer spaja najbolje od dva sveta - slatkoću luka i pikantnost začina koji prizivaju osećaj topline praznika.

Ovaj delikates se često koristi kao savršen pratilac uz sir, naročito tvrđe vrste poput parmezana ili gorgonzole. On će ulepšati sva jela - ide uz meze od suvog mesa i kačkavalja, odlično se slaže s toplim slanim pecivom, idealan je kao prilog pečenom mesu, a ako ga dodate u kiš i slane pite, podići ćete im ukus na potpuno novi nivo.

Recept dana: Pikantni džem od luka idealan kao prilog na svečanoj trpezi, a može i za originalan poklonProfimedia
 

Takođe, ako nemate ideju šta da poklonite nekom gurmanu za Novu godinu, evo originalnog rešenja, samo ga upakujte u lepu staklenu posudicu i stavite mašnu.

Vreme pripreme:

  • 50 minuta

Sastojci:

  • 500-600 g crvenog luka (4-5 velikih glavica), a može crni
  • 30-40 g šećera
  • 30-40 g smeđeg šećera
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 40 ml balzamiko sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 prstohvat crnog bibera
  • timijan, ruzmarin, lovorov list

Priprema:

1. Seckani luk dinstajte na ulju sa solju i začinskim biljem oko 20 minuta  dok luk ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

2. Pospite šećer preko luka i ostavite da se polako topi i karamelizuje, oko 5 minuta, ali dobro pazite da vam ne zagori.

3. Promešajte i deglazirajte balzamiko sirćetom pa ostavite da se lagano krčka još 5 minuta.

4. Za to vreme smesa s lukom treba da se redukuje i da se lepo karamelizuje.

5. Sklonite s vatre, izvadite začinsko bilje i prebacite u čistu teglu.

Napomena: U frižideru ga možete čuvati oko dve nedelje.

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike