aktuelno

Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)

10.04.2024

07:49

0

Autor: V. I.

Neodoljivi kolač s bogatom istorijom

Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Bostonska krempita, uprkos svom nazivu, nije klasična pita već raskošan kolač koji predstavlja pravo bogatstvo ukusa i tekstura. Ovaj tradicionalni američki desert sastoji se od mekog, prozračnog biskvita koji je presečen na pola bez puno muke uz trik s čačkalicama i punjen kremastom, glatkim žutim kremom od vanile. Spoljni sloj je preliven čokoladnom glazurom koja briljantno teče niz strane torte, stvarajući vizuelno privlačan i neodoljivo ukusan desert.

Mi vam dajemo recept za malo jednostavniju varijantu, sa jednim slojem biskvita.

Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)Profimedia
 

Istorijat bostonske krempite

Istorija bostonskog slatkiša datira iz 19. veka, gde je prvi put stvoren u hotelu "Parker House" u Bostonu, Masačusets. Od tada, ova torta nije postala samo simbol Bostona već i omiljeni desert širom Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je Masačusets 1996. godine zvanično proglasio bostonsku krempitu državnim desertom, čime je potvrdio njegovo posebno mesto u američkoj kulinarskoj tradiciji.

Bostonska krempita može se poslužiti kao elegantan desert na svečanim večerama ili kao poslastica za porodična okupljanja. Bez obzira na priliku, ova torta uvek obećava zadovoljstvo u svakom zalogaju, spajajući klasične ukuse vanile i čokolade u jedinstvenu i nezaboravnu poslasticu.

Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)Freepik
 

 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

Za krem:

  • 4 žumanca.
  • 60 g kondenzovanog mleka.
  • 30 g kukuruznog skroba (gustina)
  • 60 g šećera.
  • 10 g vanilin šećera
  • 320 ml mleka
  • 20 g putera

Za biskvit:

  • 4 jaja.
  • 50 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g ulja
  • 60 ml mleka
  • 100 g brašno
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 60 g šećera

Za ganaš:

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g pavlake za šlag

Priprema:

1. Pomešajte sastojke za krem sem putera u glatku smesu.

2. Kuvajte dok se ne zgusne u krem te ubacite puter.

3. Pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica.

4. U drugoj činiji pomešajte žumanca, šećer, so, ulje i mleko. Promešajte i ubacite prosejane brašno i prašak za pecivo, te lepo promešajte da nema grudvica.

5. Posebno umutite belanca i sirće i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, da dobijete čvrst sneg..

6. Špatulom polako dodajte sneg u žumanca.

7. Pecite u plehu dimenzija 22x27 cm obloženom pek-papirom u rerni zagrejanoj na 170° C 20 minuta. 

8. Gotovoj kori isecite ivice ako su zapekle i namažite žuti krem.

9. Ugrejte pavlaku u mikrotalasnoj (ili da ne proključa) i dodajte čokoladu.

10. Dobijenim ganažom prelijte bostonsku krempitu, poravnajte nožem i ostavite u frižideru bar 4 sata da se ohladi.

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike