aktuelno

Najbolji način pripreme pasulja: Zašto ga ne potapati pre kuvanja donosi zdravstvene prednosti i olakšava varenje

24.06.2024

14:50

0

Autor: K. B.

Fitinska kiselina, prisutna u mnogim namirnicama poput pasulja, orašastih plodova, žitarica i semenki, može imati značajan uticaj na naš organizamP

Najbolji način pripreme pasulja: Zašto ga ne potapati pre kuvanja donosi zdravstvene prednosti i olakšava varenje
Copyright Profimedia

Pasulj je jedno od omiljenih jela među Srbima, a svako ima svoj mali trik za pripremu vojničkog pasulja ili posnog prebranca. Međutim, zbog prisustva fitinske kiseline, pasulj može izazvati probleme sa varenjem.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti problematične zbog visokog sadržaja fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne minerale poput bakra, magnezijuma, joda, gvožđa i cinka, što može dovesti do njihovog smanjenog unosa u organizmu. Nedostatak ovih nutrijenata može dalje izazvati probleme sa mišićno-koštanim, imunološkim i probavnim sistemom. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), fitinska kiselina je čest uzrok anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, naglašava endokrinolog Zuhra Pavlova.

Najbolji način pripreme pasulja: Zašto ga ne potapati pre kuvanja donosi zdravstvene prednosti i olakšava varenjeFreepik
 

Namirnice bogate fitinskom kiselinom uključuju ovas, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju, kao i neki orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha, te semenke suncokreta, maka, lana, tikve i susama. Iako su ove namirnice bogate hranljivim vlaknima i drugim korisnim sastojcima, važno je biti svestan njihovog potencijalnog uticaja na apsorpciju minerala.

Zaključak je da je pasulj, iako hranljiv, važno pripremati uz svest o njegovom sadržaju fitinske kiseline kako bi se smanjili mogući negativni uticaji na varenje i apsorpciju nutrijenata.

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike