aktuelno

Danas je Svetski dan sladoleda: Proslavite ga uz omiljenu poslasticu i recept za najbolji domaći sladoled

21.07.2024

14:42

0

Autor: A. M.

Lako se pravi, a još lakše pojede

Danas je Svetski dan sladoleda: Proslavite ga uz omiljenu poslasticu i recept za najbolji domaći sladoled
Copyright Freepik

Svetski dan sladoleda, proslavlja se svake treće nedelje u julu, a nastao je 1984. godine kao mesec sladoleda (jul). 

Američki predsednik Ronald Regan je toliko voleo popularnu poslasticu da je, pomenute godine, odlučio da joj posveti praznik koji traje mesec dana.

Posle nekoliko decenija, mnogobrojne države su počele da slave treću nedelju u julu kao Svetski dan sladoleda.

On ove godine pada na današnji dan - 21. jul.

Danas je Svetski dan sladoleda: Proslavite ga uz omiljenu poslasticu i recept za najbolji domaći sladoledProfimedia
 

Istorija sladoleda

Persijanci su stavljali sneg u činiju, pa ga prelivali koncentrovanim sokom od grožđa i jeli ga kao poslasticu pre hiljadu godina.

Penjali bi se na vrhove planina i u letnjem periodu skupljali sneg sa vrhova.

Zatim bi sneg držali u podzemnim komorama, poznatim kao jahala, kako bi ostao hladan.

Oko 697. godine, Kinezi u dinastiji Tang počeli su da zamrzavaju mlečne proizvode solju i ledom.

Iako izum sladoleda datira hiljadama godina unazad, mnogi pripisuju priznanje Antoniju Latiniju iz Napulja, koji je stvorio sorbet na bazi mleka u 17. veku.

Postoji mnogo različitih ukusa i varijanti sladoleda. 

Svako ima svog favorita, ali i ima i domaćih koji pariraju onim kupovnim.

Ovo je recept za jedan takav.

Danas je Svetski dan sladoleda: Proslavite ga uz omiljenu poslasticu i recept za najbolji domaći sladoledProfimedia
 

Domaći sladoled

Vreme pripreme:

  • 5 minuta

Sastojci:

  • 200 g kondezovanog mleka
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema:

1.U velikoj činiji umutite kondezovano mleko, slatku plavaku i aromu vanile.

2. Mutite dok ne dobijete gust fil.

3. Stavite u plastičnu ili metalnu posudu, pokrijte prijanjajućom folijom i stavite u zamzivač da se stegne nekoliko sati.

Ako želite da napravite sladoled sa drugačijim ukusom, u osnovni recept možete dodati npr. mlevenu plazmu, istopljenu ili iseckanu čokoladu, sveže voće ili arome. 

Danas je Svetski dan sladoleda: Proslavite ga uz omiljenu poslasticu i recept za najbolji domaći sladoledUnsplash
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike