
Da li ste ikada probali turšiju od grožđa? E pa sad je pravo vreme za to - sezona mu je, a priprema nikad lakša
Savršena uz roštilj, meze ili kao užina

Kada kažemo turšija, obično mislimo na krastavce, paprike, pa čak i kupus. Međutim, postoji jedan manje poznat, ali izuzetno ukusan i osvežavajući način da uživamo u ovoj zimnici - turšija od grožđa.
Turšija od grožđa je savršen način da se iskoristi sezonsko voće na drugačiji način. Grožđe, koje je već samo po sebi sočno i slatko, dobija novu dimenziju kada se marinira u slanoj i kiselkastoj tečnosti.
Printscreen/YouTube
Ovaj proces ne samo da produžava rok trajanja grožđa, već i dodaje slojeve ukusa koje možete koristiti kao zanimljiv prilog.
Kako pripremiti turšiju od grožđa
Priprema turšije od grožđa je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena.
Sastojci:
- 1 kg grožđa (po mogućstvu crno, ali može i belo)
- 500 ml vode
- 200 ml vinskog sirćeta (može se koristiti i jabukovo sirće)
- 2-3 kašike soli
- 1-2 kašičice šećera (po želji, zavisno od koliko želite da bude slatko)
- 3-4 čena belog luka, isečena na tanke listiće
- 1-2 lovorova lista
- 1 kašičica semena slačice
- Sveže bilje po izboru (npr. majčina dušica, ruzmarin)
Priprema:
1. Operite grožđe i pažljivo uklonite stabljike. Ako su bobice velike, možete ih prepoloviti.
2. U velikoj šerpi, zagrejte vodu i dodajte sirće, so i šećer. Mešajte dok se so i šećer potpuno ne rastvore.
3. Dodajte beli luk, lovorov list, seme slačice i sveže bilje u rastvor.
4. Stavite grožđe u sterilizovane tegle, pazeći da ne ostavite praznine.
5. Prelijte vrući rastvor preko grožđa, osiguravajući da su bobice potpuno prekrivene.
6. Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade. Nakon što se ohlade, čuvajte ih u frižideru.
Printscreen/YouTube
Kada je spremna?
Turšija od grožđa je najbolja nakon što odstoji najmanje dve nedelje, što omogućava da se svi ukusi dobro upiju.
Vreme fermentacije može varirati, ali obično se najbolji ukus razvija nakon tri do četiri nedelje.
Printscreen/YouTube
Kako uživati u turšiji od grožđa
Ova neobična turšija može se služiti kao odličan dodatak uz jela sa roštilja, meze ili čak kao užina. Njena slatko-kiselkasta nota je savršen kontrast za bogatije i začinjenije ukuse.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari