aktuelno

Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusno

06.12.2024

14:58

0

Autor: A. M.

Dodajte im zaslađivače i arome i podignite ukus na viši nivo

Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusno
Copyright Profimedia

Biljno mleko je odlična alternativa kravljem mleku, posebno za one koji poste, prate vegansku ishranu ili imaju intoleranciju na laktozu.

Osim što je zdravo, pravljenje biljnog mleka kod kuće je jednostavno i omogućava vam da birate sastojke koji odgovaraju vašem ukusu i potrebama.

U nastavku ćemo vam pokazati kako možete pripremiti popularne vrste biljnog mleka koristeći samo nekoliko sastojaka.

Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusnoPexels
 

1. Bademovo mleko

Bademovo mleko je jedno od najpopularnijih biljnih mleka, sa blagim, orašastim ukusom. Bogato je vitaminom E, zdravim mastima i vlaknima. Evo kako da ga napravite kod kuće:

Sastojci:

  • 1 šolja sirovih badema
  • 4 šolje vode
  • 1 kašičica meda ili agavinog sirupa (po želji)
  • Prstohvat vanile (opciono)

Priprema:

  • Stavite bademe u vodu i ostavite da odstoje 12-24 sata.
  • Nakon što su se bademi natopili, dobro ih isperite.
  • Stavite bademe u blender sa 4 šolje sveže vode. Blendajte dok ne postane glatko.
  • Procedite smesu kroz gazu ili cediljku, kako biste uklonili preostale komadiće badema.
  • Po želji, dodajte med ili agavin sirup i prstohvat vanile za dodatnu aromu.
  • Biljno mleko je spremno za upotrebu. Čuvajte ga u staklenoj boci u frižideru do tri-četiri dana.
  • Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusnoPexels
     

    2. Ovseno mleko

    Ovseno mleko je kremasto i prirodno slatko, a može biti savršen izbor za kafu, musli ili smuti. Takođe je bogato vlaknima i lako se pravi.

    Sastojci:

    • 1 šolja ovsenih pahuljica
    • 4 šolje vode
    • 1 kašičica vanilin šećera ili zaslađivača po izboru (opciono)

    Priprema:

  • Stavite ovsene pahuljice u blender i dodajte 4 šolje vode.
  • Blendajte dok ne postane glatko, obično oko 1-2 minuta.
  • Procedite kroz gazu ili cediljku kako biste uklonili krupne komadiće pahuljica.
  • Po želji, dodajte zaslađivač i vanilu.
  • Ovseno mleko je spremno za upotrebu i može se čuvati u frižideru do četiri-pet dana.
  • Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusnoPexels
     

    3. Kokosovo mleko

    Kokosovo mleko ima bogat, kremast ukus koji se odlično slaže sa mnogim jelima i napicima, a takođe je bez laktoze i glutena.

    Sastojci:

    • 1 šolja narendanog kokosovog mesa (možete koristiti i suvo kokosovo brašno)
    • 3 šolje vode

    Priprema:

  • Stavite kokos u blender i dodajte vodu.
  • Blendajte dok se smesa ne sjedini i postane glatka.
  • Procedite kroz gazu ili cediljku da biste odvojili kokosovu tečnost od ostataka.
  • Kokosovo mleko je spremno za upotrebu i može se čuvati u frižideru do četiri-pet dana.
  • Domaće biljno mleko: Naučite kako da napravite tri savršene alternative u udobnosti svog doma - jednostavno, brzo, a pre svega ukusnoPexels
     

    BONUS VIDEO:

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike