
Nesvakidašnji posni delikates: Kuvar u ribarnici u Čačku pravi čips od šarana, sve se prodalo pred slavu! (FOTO)
Ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta na mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi

Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprostranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata, već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnici u Čačku osmislili su nesvakidašnji specijalitet – čips od šarana.
- Čips od šarana, koji je ovih dana u postu zadivio naše građane, izuzetnog je kvaliteta. Dugo radimo ovaj posao i odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo "čips". Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, a može i uz neko piće. Imamo naše posebne sosove i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana - rekao je za RINU Goran Perendija, profesionalni kuvar iz ribarnice "Zlatna ribica" u Čačku.
Foto: RINA
On je istakao da je prepoznao potrebu grada na Moravi za nečim novim, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda, i nepoznate ovom podneblju.
Foto: RINA
- Dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, do brojnih mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin i orada, što me je zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada. Ljudi vole morsku ribu, što je pozitivno iznenađen, jer te ribe nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje. Takođe, i losos se dosta koristi u Čačku. Tokom svoje karijere, imao sam priliku da spremam i ajkulu, u čemu sam uživao. Reč je o gofu, manjoj vrsti ajkule, od tridesetak kilograma - pojasnio je Goran.
Foto: RINA
Imajući u vidu da je post, a da je danas jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, a može se reći i da je cena pristupačna.

- Imam utisak da je u poslednje vreme veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, ovde imamo šarana koji košta 790 dinara, i to očišćen. Inače, sva riba u našoj ribarnici je očišćena - zaključio je Goran.
Foto: RINA
Dakle, ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta na mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari