
Recept dana: Pasta primavera, zdrav i ukusan letnji obrok na italijanski način
Jer Italijani to rade najbolje

Jelo u kom se prepliće mnoštvo ukusa koji mu daju jedinstvenu aromu. Pasta primavera idealna je za tople prolećne i letnje dane. Sprema se brzo, zdrava je i po ukusu je cele porodice.
Ukoliko ste vični kuvanju možete i sami napraviti testeninu, a ako vam se žuri, poslužiće i kupovne taljatele ili špagete. Svakako sa ovom pastom nema greške.
Sastojci:
- 50 g bosiljka
- 1 čen belog luka
- 30 g parmezana
- 225 ml maslinovog ulja za pesto + 25 ml za testo
- 50 g pinjola (tostiranih)
- 50 g mladog spanaća
- 100 g pršuta
- 100 g graška
- 2 jaja
- 200 g oštrog brašna
- 50 g čeri paradajza
- so, biber
Priprema:
Od brašna, jaja, prstohvata soli i malo maslinovog ulja zamesite testo za domaću testeninu. Pravi se tako što se u sredini brašna napravi udubljenje u kojem razmutite jaja, maslinovo ulje i malo soli te polako zamesite deo po deo brašna. Testo mesite 8 – 10 minuta, pa ostavite da se odmori u frižideru oko pola sata.
Bosiljak, beli luk, pinjole, šaku blanširanog spanaća i parmezan stavite u multipraktik i izmiksajte na srednjoj jačini postupno dodajući maslinovo ulje.
U blender dodajte i dve kockice leda kako pesto ne bi izgubio boju.
Grašak blanširajte u vrućoj vodi 2 – 3 minuta i vodu ne solite jer so mahunarke čini žilavima.
Izvadite testo iz frižidera, podelite na 4 jednaka dela i razvaljajte deo po deo što tanje. Tako razvaljano testo možete zarolati u veknu i rezati rezance (taljatele).
Domaću testeninu kuvajte 3 – 4 minuta, dok nije al dente.
Na maslacu propržite grašak i ostatak mladog spanaća, a onda popržite kratko pršut, dodajte testeninu, seckani čeri paradajz i pesto, pa sve zajedno dobro promešajte, uz dodatak vode od testenine ako vam se učini da je suvo.
Začinite po želji i ukrasite parmezanom i bosiljkom.
Bon appetit!
pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari