
Koji tiganj izabrati? Detaljan vodič za zdraviju i bezbedniju pripremu hrane (FOTO)
Dugotrajno ulaganje u kvalitetno posuđe ne samo da će unaprediti vaše kulinarske veštine, već će i doprineti očuvanju zdravlja cele porodice

U eri kada sve više pažnje posvećujemo zdravlju i kvalitetu ishrane, često zaboravljamo na važnost izbora posuđa u kojem pripremamo hranu.
Neodgovarajući tiganji i šerpe mogu da utiču ne samo na ukus jela već i na naše zdravlje. Donosimo vam vodič kroz vrste posuđa kako biste napravili informisan izbor.
Izbegavati - teflon i aluminijum
Neprijanjajući tiganji, koji sadrže PTFE (poznat kao teflon) i PFOA, često se povezuju sa oslobađanjem toksičnih hemikalija pri visokim temperaturama. Ove supstance mogu negativno da utiču na zdravlje ukoliko se posuđe ogrebe ili pregreje.
Pixabay
Tiganji od aluminijuma, iako lagani i ekonomični, nisu pogodni za pripremu hrane sa visokim temperaturama, jer mogu reagovati sa kiselim namirnicama poput paradajza ili limuna.

Ova reakcija može dovesti do neželjenog ukusa i potencijalne kontaminacije hrane.
Bolje opcije - keramika i bakar
Keramičko posuđe predstavlja odličnu alternativu, jer ne sadrži štetne hemikalije poput PTFE i PFOA. Njegova neprijanjajuća površina olakšava kuvanje i čišćenje, dok estetski doprinosi svakoj kuhinji.

Bakarni tiganji su poznati po svojoj vrhunskoj toplotnoj provodljivosti, ali ih je važno birati sa odgovarajućim premazom od nerđajućeg čelika ili kalaja, kako bi se sprečila reakcija bakra sa hranom.
Najbolji izbor - liveno gvožđe i nerđajući čelik
Za one koji teže dugotrajnom i kvalitetnom posuđu, liveno gvožđe je klasik koji se prenosi generacijama. Ovo posuđe je izuzetno izdržljivo, ne reaktivno i dodatno može obogatiti hranu gvožđem. Njegova jedina mana je potreba za pravilnim održavanjem kako bi se izbegla pojava rđe.
Profimedia
Nerđajući čelik, sa druge strane, nudi trajnost, otpornost na koroziju i ne reaktivnost. Ovo je idealno posuđe za sve vrste kuvanja, od prženja do kuvanja na pari.
Kako odabrati?
Pri izboru posuđa, uzmite u obzir vrstu hrane koju najčešće pripremate, kao i temperaturne uslove kuvanja. Dugotrajno ulaganje u kvalitetno posuđe ne samo da će unaprediti vaše kulinarske veštine, već će i doprineti očuvanju zdravlja cele porodice.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari