
Skriveni dragulj: Grad na jugu Italije koji će vas očarati više od Rima i Venecije
Ovo mesto je priča kakvu želite da čujete

U zemlji u kojoj su Rim, Venecija i Firenca sinonimi za kulturu, istoriju i lepotu, daleko od masovnog turizma i gužvi, na samom jugu, leži Bari - grad koji nudi Italiju u njenom najautentičnijem izdanju.
Na obali Jadranskog mora, Bari strpljivo čeka da ga otkrijete, nudeći spoj prošlosti, tradicije, života na ulici i očaravajućih pejzaža.
Za Italijane, Bari je dobro poznato utočište za odmor, dok za većinu stranih turista ostaje skriveni biser. Ako želite da doživite Italiju punu života, topline i duha Mediterana, a da pri tom izbegnete gužve i šablonski turizam, Bari je savršen izbor.
Danas, Bari spaja antičko nasleđe sa modernim duhom, nudeći posetiocima preplitanje prošlosti i sadašnjosti na svakom koraku.
Bazilika Svetog Nikole
Bazilika Svetog Nikole, sagrađena krajem 11. veka, jedno je od najvažnijih verskih mesta u Italiji. U njoj se čuvaju mošti Svetog Nikole, zaštitnika dece i mornara, i jednog od najvoljenijih svetitelja na svetu. Bazilika okuplja hodočasnike iz celog sveta, kako pravoslavne tako i katolike, a njen enterijer zrači spokojem i veličanstvenošću.

Dvorac Bari
Dvorac koji dominira gradom podigli su Normani u 12. veku. Tokom vekova korišćen je kao vojna tvrđava, kraljevska palata i zatvor.
Danas je dvorac otvoren za posetioce i nudi izložbe i muzejske postavke koje svedoče o bogatoj prošlosti Barija.
Profimedia
Trg Mercantile
Trg Mercantile je živo mesto puno kafića, restorana i šarenih zgrada, savršeno za uživanje u kafi ili čaši vina.
Nekada je bio centar trgovine i moći, a danas je omiljeno mesto okupljanja kako lokalaca tako i turista.
Profimedia
Hrana u Bariju - raj za gurmane
Bari je pravo mesto za ljubitelje italijanske kuhinje. Orekijete sa sosom od paradajza i svežim sirom, fokača sa maslinama i paradajzom, pržene ploče od kukuruznog brašna poznate kao sgagliozze i neodoljivi panzerotti samo su deo ponude.
Gastronomski doživljaj upotpunjuju domaće vino i maslinovo ulje iz Pulje, koje spada među najbolje u Italiji. U Bariju se jede polako, s uživanjem, uz priču i smeh – baš onako kako to Italijani najbolje znaju.
Freepik
Saveti za putovanje
Najbolje vreme za posetu Bariju je od aprila do oktobra, kada je vreme sunčano, a more prijatno toplo. Ponesite udobnu obuću jer je stari grad najbolje istraživati pešice.
Za uspomenu ponesite lokalne proizvode kao što su domaće maslinovo ulje, vino i testenine, koje ćete pronaći na živopisnim pijacama Barija.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari