aktuelno

I među životinjama postoje alkosi: Neobično istraživanje potvrdilo da su namerna pijanstva u životinjskom svetu česta pojava (VIDEO)

31.10.2024

12:12

0

Autor: V. I.

Neke vrste životinja koriste fermentisano voće da bi im bilo lepo

I među životinjama postoje alkosi: Neobično istraživanje potvrdilo da su namerna pijanstva u životinjskom svetu česta pojava (VIDEO)
Copyright Freepik

Alkohol nije samo ljudska privilegija - iznenađujuće istraživanje otkriva da se iu životinjskom svetu etanol redovno konzumira. Prema studiji objavljenoj u časopisu Trends in Ecology & Evolution, mnoge vrste koje se hrane voćem i nektarom, poput ptica, šišmiša i manjih sisara, dolaze u kontakt s etanolom - alkoholom koji nastaje prirodnom fermentacijom šećera iz zrelog voća. Fermentisano voće postaje redovan deo ishrane ovih životinja, često i sa neočekivano visokim nivoom alkohola.

Kimberli Hokings, istraživač s Univerziteta Ekseter i jedan od autora studije, ističe da etanol ima dugu istoriju u prirodi. „Drveće koje cveta i donosi plodove evoluiralo je pre 100 miliona godina, čak i pre nego što su dinosauri napustili planetu”, kaže Hokings. Ovo staro prijateljstvo između etanola i živih bića sugeriše da alkoholna fermentacija ima evolucijsku funkciju i uticaj na različite vrste.

Alkohol i preživljavanje u prirodi

Kako voće sazreva i pada na zemlju, dolazi do fermentacije zahvaljujući bakterijama prisutnim u vazduhu. Tako nastalo trulo voće poprimaju karakterističan miris vina ili piva, a s obzirom na koncentraciju etanola, ovaj prirodni alkohol može dostići i do 10 odsto zapremine u slučajevima kao što je palma u Panami - nivo ekvivalentan vinima koje konzumiramo.

I dok su nivoi alkohola u fermentisanom voću relativno niski, oni su sasvim dovoljni da izazovu opijenost kod manjih životinja. Profesor molekularne ekologije Metju Kerigan s Univerziteta Centralne Floride napominje da kod ptica ili manjih sisara, čak i mala količina alkohola može imati opasne posledice. „Kretanje kroz krošnje dok ste u alkoholisanom stanju u prirodnom okruženju okruženim predatorima nije baš najbolji evolucijski potez”, kaže Kerigan.

 

 

Evoluciona adaptacija na alkohol

Za razliku od ljudi, koji alkohol često koriste za relaksaciju, mnoge životinje su tokom evolucije razvile gene koji im pomažu da efikasno svare etanol, bez značajnog uticaja na motoričke funkcije. Ovo im omogućava da bezbedno konzumiraju fermentisano voće i koriste njegovu kalorijsku vrednost kao izvor energije, bez povećanog rizika od predatorskih napada.

Ipak, naučnici još uvek ne mogu sa sigurnošću reći da li životinje svesno izbegavaju veće količine alkohola kako bi se zaštitile od potencijalne opasnosti ili se oslanjaju na instinktivnu reakciju. Da bi dublje istražili ove fenomene, istraživači planiraju dodatne eksperimente, posebno sa vrstama poput kapucina i šimpanzi, gde bi alkohol mogao imati i društvenu ulogu.

 

 

Društvene posledice konzumiranja alkohola kod životinja

Prema istraživaču Ani Bouland s Univerziteta Ekseter, moguće je da konzumacija alkohola kod životinja aktivira oslobađanje endorfina i dopamina, što im pruža osećaj relaksacije, kao što je slučaj kod ljudi. „Etanol može igrati važnu ulogu u stvaranju društvene kohezije kod nekih zajednica“, kaže Bouland.

Ova otkrića donose nove uvide u svet prirode, gde ponašanje pod uticajem alkohola može biti mnogo složenije nego što se mislilo. Naučnici su tek na početku razumevanja kako fermentisano voće utiče na fiziologiju i društvenu dinamiku životinja, otvarajući mogućnosti za buduća istraživanja o evolucijskom značaju alkohola među životinjama.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike