
Alarmantno! Nova studija pokazala da ultraprerađena hrana povećava rizik od demencije
U ovu hranu spadaju zamrznute pice i gotova jela koji mnogi od nas imaju običaj da konzumiraju

Prema novom istraživanju koje je objavljeno u medicinskom magazinu "JAMA Neurology", konzumiranje ultraprerađene hrane povećava rizik od demencije.
A da li uopšte znate šta je ultraprerađena hrana?
U pitanju je hrana poput zamrznute pice i gotovih jela koje mnogi od nas imaju običaj da konzumiraju. Iako nam ona, istini za volju, štedi dosta vremena, najčešće je i vrlo ukusna, ali očigledno prilično štetna po naše zdravlje.
Novo istraživanje je pokazalo da, ukoliko više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini ultraprerađena hrana, postoji mogućnost od povećanog rizika od kognitivnog pada.
Šta to znači u brojkama?
U pitanju je oko 400 kalorija dnevno, u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Da pojasnimo: Mala narudžbina pomfrita i običnog čizburgera iz "Mc Donald's"-a sadrži ukupno 530 kalorija.
Deo mozga uključen u izvršno funkcionisanje - sposobnost obrade informacija i donošenja odluka - posebno je teško pogođen, prema studiji objavljenoj u "JAMA Neurology".

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše ultraprerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada takozvane izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.
- Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati ultraprerađenoj hrani - rekao je dr Dejvid Kac za "CNN".
Pixabay
- Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno da bismo mogli da zaključimo da je ultraprerađena hrana verovatno loša za naš mozak - pojašnjava Kac.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari