
Da li je zaista neophodno pojesti pet voćki dnevno? Eksperti otkrivaju koja je najzdravija
Preporučuje se da na polovini vašeg tanjira bude voće i/ili povrće, što bi mnogima pomoglo da ispune preporučenih pet porcija dnevno

Voće i povrće su neophodni za zdravu, uravnoteženu ishranu i ključni za očuvanje zdravlja srca i tela.
Dokazi pokazuju da konzumacija najmanje pet porcija raznovrsnog voća i povrća svakog dana donosi značajne zdravstvene koristi. Preporuka za pet porcija voća i povrća dnevno, a ne po jedna porcija od svake, zasnovana je na preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja sugeriše unos od najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, moždani udar i druge hronične bolesti.
Postoji sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da uključite voće i povrće u svoju ishranu:

Najzdravije vrste voća i povrća uključuju zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kelja, bogato folnom kiselinom i sa antiinflamatornim svojstvima. Takođe, narandžasto i ljubičasto voće i povrće, poput citrusa, bobica i šargarepe, bogato je beta-karotenom i vitaminom C, pružajući dodatne koristi za zdravlje. Pokušajte uključiti ove vrste u svoju ishranu svakodnevno kako biste dobili najviše zdravstvenih koristi.
Kako uneti pet porcija voća dnevno?
Počnite postepeno, dodajući voće kao užinu između obroka i povrće u glavne obroke poput ručka i večere. Evo nekoliko ideja kako možete lako uključiti voće i povrće u svoju ishranu:

Potrudite se da povrće čini veći deo vaših obroka, a meso i druge namirnice koristite kao prilog. Nema razloga da ne iskoristite zdravstvene prednosti voća i povrća i uživate u njihovom ukusu i raznolikosti. Ako ne možete odmah postići cilj od pet porcija dnevno, počnite sa manjim brojem i postepeno povećavajte unos.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari