
Fina, vruća jabukovača iz vaše kuhinje: Doskočite hladnim danima i provedite ih uz mirisne, tople napitke
Potrebno vam je samo malo vremena i truda

Nisu vam potrebne nikakve posebne skalamerije, već samo lonac, jabuke, začini i puno dobre volje. Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, a možete joj dodati i malo nekog alkoholnog pića.
Jabukovača ili cider omiljeno je zimsko piće koje će nas ugrejati gotovo isto kao i dobro staro kuvano vino ili kuvana rakija. Možete je uz malo truda napraviti i kod kuće, za oko dva sata.
U lonac sipajte tri litra vode, pa dodajte oprane i na četvrtine isečene jabuke, tačnije kilogram jabuka, kao i jednu pomorandžu. Začinite sa 100 g smeđeg šećera, 4 štapića cimeta, 2 kašičice celog klinčića i 1/4 kašičice muskatnog oraščića. Pustite da provri i potom kuvajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje, uživajući u mirisima.
Profimedia
Kad su jabuke smekšale, zgnječite ih gnječilicom za krompir, pa isto uradite i sa pomorandžom, ali prvo joj uklonite koru. Sve kuvajte još sat, pa dodajte rum i ostavite da se ohladi. Procedite kroz gazu u flašu ili stakleni bokal i stavite u frižider na najviše sedam dana.
Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, a možete joj dodati i malo ruma, votke, šampanjca i tako napraviti zanimljiv i lagan koktel koji će oduševiti sve goste.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari