
Da li crni i beli luk smemo da jedemo kad proklijaju?
Ne postoji jelo bez jednog od ovih začina, povrća ili začinskog povrća

Crni i beli luk neizostavni su sastojak gotovo svake kuhinje, i nacionalne i internacionalne, a prema mišljenju kuvara i degustatora, poboljšavaju ukuse brojnih jela.
Crni luk je bogat vitaminima C B6 i kalijumom, a beli luk je pun vitamina C i B6, kalijuma, kalcijuma, fosfora, bakra i mangana.
Ali šta treba raditi kada ove namirnice proklijaju? Da li je sigurno jesti crni ili beli luk koji su proklijali?
Osnovni razlog zašto luk klija jeste vlaga, nije neobično da proklijaju, pa kada uočite zelene klice na belom ili crnom luku, treba da znate da su i dalje jestivi.
Kad proklijaju, ukus može malo da se promeni, ali nisu ni toksični niti će vam naštetiti pa ih možete slobodno konzumirati i dalje.
Klice mogu biti gorke i to se posebno oseti ako luk jedete sirov, piše „Times of India“. Tada jednostavno odsecite klicu. Ako nema tragova truljenja ili pliesni, i crni i beli luk su bezbedni za konzumiranje.

Kako da im produžite svežinu?
Ponekad se luk, i crni i beli, može da opstane i do godinu dana u posebnim uslovima. A tajna je u strujanju vazduha i temperaturi.
Potpuno pogrešno je čuvati luk u frižideru.
To je najgore mesto na koje ih možete staviti.
Najbitnije je da, na mestu gde čuvate luk, nema puno svetlosti i vlage kako ne bi proklijao. Bitno je i da je na tom mestu uvek ista temperatura, preporučuje se da ga držite ispod sudopere ili stepenica, na mračnom, hladnjikavom i suvom mestu.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari