
Recept dana: Domaći hleb - ne treba da ga mesite, a ispašće vazdušast i mekan toliko da će se topiti u ustima
Provereni recept koji uspeva svima

Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima svaka porodica.
Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu neka posebna mudrost, a ovaj recept je i dokaz za to.
Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno vrlo malo vremena da sve sastojke samo sjedinite i smućkate.
Uz ovaj hleb šta se bolje uklapa nego posni čorbasti pasulj, uz koji ćete poslužiti pravu kafansku kupus salatu.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna za posipanje
Priprema:
Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica. Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta.
Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.
Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu.
Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega.
Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Nakon tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari