Ono što razlikuje zemlje pored jezika, kulture i običaja, svakako je hrana. Zato pravi turisti uz razgledanje gradskih znamenitosti obavezno isprobavaju lokalnu kuhinju. I dok su nam sada, zahvaljujući internetu, sve informacije lako dostupne, pa možemo iz svoje fotelje putovati u razne krajeve sveta, proverili smo šta na ovu temu ima da kaže sajt “tasteatlas” (atlas ukusa) koji je na jednom mestu objedinio sve kuhinje sveta.
Među njima, našla se i srpska kuhinja, a prvih deset mesta zauzimaju sve sami specijaliteti tradicionalne kuhinje. Uz jelo ide i preporuka gde se i kako može konzumirati, a evo liste sa kratkim opisom koji se nalazi na sajtu.

Profimedia
Sarma – tradicionalno jelo koje vodi poreklo iz Turske. Jede se na Balkanu u zemljama centralne Evrope, kao i Bliskog istoka. Uz priču o sarmi idu i detalji pripreme, a pošto je to dobro poznat zimski i praznični specijalitet, ne moramo detaljisati.
Ajvar – Ovaj tradicionalni specijalitet od paprika je najpopularnija zimnica na Balkanu i istočnoj Evropi. Najpriznatiji pravi se u Makedoniji i to samo od crvenih paprika.
Makovnjača – poljsko ime za rolat sa makom. Seme maka smešteno je između slojeva testa.
Pljeskavica – takođe, poznat i kao srpski hamburger. Napravljen od mlevenog mesa, kombinovanog ili samo svinjskog ili junećeg.
Pasulj – popularna srpska supa od pasulja, napravljena od belog pasulja. Najčešće joj je dodata kobacica, slanina ili šunka, kao i povrće kao što su luk i šargarepa.
Gibanica – takođe se jede u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji. Sična je piti jer kombinuje kore sa sirom.
Slatko – na ovaj način se priprema voće, a sastoji se od celih komada voća koji se nalaze u slatkom sirupu. Može biti pripremljeno od najrazličitijih vrsta voća – višnje, trešnje, smokve, lubenice…
Prebranac – srpsko jelo koje se sastoji od zapečenog pasulja sa lukom. Ima kremastu teksturu.
Riblji paprikaš – tradicionalno jelo koje se krčka u velikom loncu i iznad otvorene vatre. Ovaj začinjeni riblji paprikaš pravi se od najrazličitijih vrsta riba.
Šljivovica – bistro, jako piće koje se pravi od fermentisaninih šljiva. Rasprostranjeno je širom centralne i istočne Evrope.
Saznaj više:
Nije magija, ali je toliko lako: Kako da oljuštite paradajz
10 maštovitih ideja za malo drugačiji krompir pire
Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –
24sedam
Vest koja vredi
Komentari