
Stručnjaci tvrde da ovim namirnicama nije mesto u frižideru: Čokolada tamo nema šta da traži, ali ni paradajz
Lako je sve ubaciti u frižider, ali to nije dobro

Organizacija pri obavljanju nedeljne kupovine namirnica i njihovo ispravno odlaganje potrebni su da bi hrana ostala što duže sveža, a količina bačene hrane bila svedena na minimum.
Prema Fej Lord, koja je govorila za Express.co.uk, ove namirnice ne bi trebalo da držimo u frižideru.
Avokado
Fej je objasnila: „Niske temperature ubrzavaju proces zrenja, zbog čega će avokado postati smeđ i izgubiti ukus. Za savršen avokado trebalo bi da ga držite u korpi s voćem.
Pixabay
Bosiljak
Ovu biljku nikada ne smete čuvati u frižideru. „Ne činite ovakvu grešku“, upozorila je Fej. „To uzrokuje da bosiljak brže vene, što znači da ćete morati da ga bacite pre nego što ćete imati priliku u njemu da uživate.“ Držite ga na kuhinjskom pultu da biste uživali u njegovoj svežini što duže.
Hleb
Prema UK Harvestu, hleb je jedna od namirnica koje ljudi najviše rasipaju. Fej je preporučila da ga držite u korpi za hleb kako biste usporili proces kvarenja i sušenja.
Unsplash
Paprika
Držanje crvene, zelene ili žute paprike u frižideru kvari joj hrskavu teksturu. Trebalo bi je čuvati u kesici dalje od sunčeve svetlosti.
Krastavci
Većina ljudi drži krastavce u frižideru, ali biće svežiji i ukusniji ako ih držite na sobnoj temperaturi, savetovala je Fej. Mogu se čuvati i u hladnjaku, ali uvek na najtoplijem delu.
Pixabay
Luk
Niske temperature uzrokuju brzo truljenje luka, pa bi trebalo izbegavati držanje u hladnjaku i umesto toga jednostavno ga čuvati u ostavi.
Beli luk
Fej je objasnila da hlađenje belog luka jako utiče na njegov ukus. „Zato stavite beli luk u fioku s lukom i uvek ćete uživati u njegovom punom okusu“, rekla je.
Pixabay
Čokolada
Čokoladu nikada ne bi trebalo da držite u frižideru, osim ako je napolju toplotni talas. Čokolada će na sobnoj temperaturi imati kremastiju teksturu.
Kečap
Kečap je pun konzervansa koji osiguravaju njegovu svežinu. Kad se čuva izvan hladnjaka, taj popularni sos mnogo je ukusniji.

Krompir
„Držanje krompira u frižideru utiče na njegov ukus te tokom kuvanja može nastati potencijalno štetni spoj akrilamid. Krompir je najbolje ostaviti u kesici u kuhinjskom ormariću za savršen pire, pečenje ili pomfrit“, rekla je Fej.
Paradajz
Da bi paradajz bio ukusan i sočan, treba ih čuvati na sobnoj temperaturi. Hranljivi spojevi u paradajzu smanjuju se kada se drže na niskim temperaturama.
Jedina prava: mocarela od bivolice, Foto: Pixabay/ Tania Aviles
Banane
Kažu da je mit da banane duže traju u frižideru. Kako su tropsko voće, njihove ćelije jače se oštećuju hladnoćom. Dakle, za optimalnu zrelost držite banane izvan frižidera, ali dalje od drugog voća i povrća, rekla je Fej.
Bobičasto voće
Većina ljudi čuva jagode, borovnice i maline u frižideru. Međutim, niske temperature dovešće do toga da postanu suve i bezukusne.
Pexels
Narandže
Hladnoća može narandži oduzeti slatko-kiseli ukus i ostaviti gorkast ukus. „Jednostavno stavite narandže i druge agrume u činiju s voćem“, kaže Fej.
Dinje
Niske temperature smanjuju nutritivnu vrednost dinje za čak 50 odsto. Najbolja opcija je držati ih na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku samo kad su nasečene.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari