
Originalnog naziva Coq au vin, ovo francusko jelo popularno je na svim meridijanima, a pripremaju ga najpoznatiji kuvari na svetu. Zato jednom u životu morate da ga napravite jer je klasik nad klasicima.
Ako nemate petla, obično pileće meso će sasvim dobro poslužiti.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Profiterole
Sastojci:
- 1 petao (oko 3 kg)
- 150 g mešanog povrća (celer, šargarepa, peršun)
- 200 g crnog luka
- 3 kašike ulja
- 100 g šargarepe
- 2 lista lovora
- 3–4 borovnice
- 1/2 kašičice bibera u zrnu
- 400 ml supe u kojoj se kuvao petao
- 250–300 ml crnog vina
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 2–3 kašičice oštrog brašna tip 400
- 1 kašičica džema od šljiva
Priprema:
1. Petla stavite u dublji i širi lonac, dodajte očišćeno i na veće komade narezano povrće, suvi biljni začin i nalijte s dovoljno vode da prekrijete sadržaj u loncu.
2. Kuvajte pokriveno na laganoj vatri oko 90 minuta. Nakon toga, petla izvadite i isecite na manje komade.
3. Na ulju propržite naseckani luk, dodajte narendanu šargarepu, lovor, borovice, biber i podlijte s malo supe.
4. Zatim dodajte istranžirano meso petla, vino, biljni začin i kuvajte na laganoj vatri podlivajući supom dok meso ne omekša.
5. Pred kraj kuvanja umešajte brašno razmućeno u malo vode, pekmez i zalijte s toliko supe da dobijete sos srednje gustine. Kratko prokuvajte.
6. Služite petla uz kuvani krompir.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari