
Kiseonik mu je najveći neprijatelj: Kako da sačuvate otvoreno vino
Vinski stručnjaci otkrili najbolje metode

Otvorili ste novu bocu vina i niste je dokrajčili, već je ostalo još nekoliko čaša. Rešili ste da ga ostavite u frižideru ali prosto niste sigurni koliko tako može da stoji, a da se ne pokvari ili ne izgubi svoje arome.
Iako ste sačuvali pampur, znate da to nije dovoljno i da ni tako nije sigurno spašeno od propadanja. Kiseonik je najveći neprijatelj otvorene boce vina, a tokom godina vinski eksperti su usavršili brojne načine kako da vino opstane što duže, lepo, pitko i dobro za dalje uživanje.
Poznato je da se vina flaširaju u inertnoj atmosferi baš da bi se zaštitila od kiseonika. A evo načina da i vi to uradite.
Možda vas zanima: Crveno vino nas čini zdravijima, a ovo su najvažniji zdravstveni benefiti
Najčešće je u upotrebi vakuum sistem. Reč je o malom i praktičnom uređaju koji se može pazariti u vinoteci. On izvlači vazduh iz boce produžavajući joj rok trajenja još 7 do 10 dana.
Postoji i druga metoda, ali nije baš u širokoj upotrebi. Bazira se na ubacivanju netoksičnog gasa koji je teži od kiseonika. Najčešće se koristi mešavina ugljen-dioksida, argona i azota. Netoksični gasovi zauzeće mesto u praznom prostoru flaše tako što će istisnuti kiseonik i samim tim sačuvaće vino od kvarenja. Ovako vino može biti zaštićeno i do mesec dana.
Saznaj više:
Kreativnost nema granice: Amerikanci poludeli za Tramp bundevama i prozvali ih Trampkin
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari