
Recept dana: Paelja
Ovo jelo priziva mediteransko sunce usred jeseni

Paelja je najpoznatije jelo španske kuhinje. Malo kome se ne dopada to aromatično jelo primamljivog izgleda koje se pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa ili morskih plodova. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije, a onda se proširila širom Španije. Danas je nekoliko osnovnih vrsta ovog jela kada je reč o kombinovanju namirnica, ali neka pravila ipak postoje.
Za paelju se kaže da okuplja porodicu oko stola. Zato, okupite se i uživajte.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Čokoladni tartufi
Sastojci:
- 2 pileća filea (oko 600 g)
- 500 g sirovih škampa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika srednje veličine crvena
- 1 zelena paprika srednje veličine
- 2 veća paradajza
- 150 g zamrznutog graška
- 500 g pirinača za paelju
- 1 l pilećeg bujona
- 1 kašičica šafrana
- 1/2 limuna za dekorisanje
- 1 kuvano jaje
- malo peršuna
- malo vlašca
- so i biber
Priprema
1. Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa.
2. Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i na njemu pržite iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
3. Ubacite pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još pet minuta.
4. U međuvremenu ugrejte pileći bujon da bude vreo.
5. Dodajte u tiganj isečen paradajz i kuvajte još pet minuta, a potom ubacite pirinač i dolijte 500 ml vrele vode.
6. Nakon pet minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.
5. Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Nastavite da kuvate još 10–15 minuta, dok se tečnost ne upije.
6. Pet minuta pred kraj dodajte očišćene, pokrijte alu folijom i kuvajte dok se školjke ne otvore.
7. Skinite s vatre, ne skidajte foliju i pokrijte posudu s paeljom velikim poklopcem, na 5–10 minuta pre serviranja.
8. Paelju dekorišite kuvanim jajetom isečenim na četvrtine, po želji, i dodajte krugove limuna.
9. Servirajte paelju s malo iseckanog peršuna i vlašca te sveže ceđenog soka od limuna.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari