
Recept dana: Banica od sukanih kora nadevena sirom po bakinoj recepturi
Banica se služi kao toplo predjelo ili doručak uz kiselo mleko ili vurdu

Banica je specifična vrsta domaće pite karakteristična za belopalanački i pirotski kraj, ali i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.
Za razliku o gibanice, kod banice se kore motaju i savijaju u spiralu. Banica je u odnosu na gibanicu i pitu hrskavija.
Suština je da se kore prave od testa sukanjem oklagijom. Razvučena kora se filuje filom od jaja i sira. Tepsija se podmaže svinjskom mašću a zatim se kore uvijaju i ređaju u spiralu.
Posle ređanja filovanih kora pita se prelije vrelom mašću a zatim peče u rerni. Banica se potom izvadi, poprska vodom i pokrije krpom desetak minuta dok se ne ohladi.
Dani banice održavaju se ove godine u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta, a u veštini spremanja ovog specijaliteta domaće kuhinje takmičiće se 250 učesnika. Manifestacija se održava 16. put, a i vi možete da je pripremite ovih dana.
Sastojci:
Za testo
- 400 g brašna
- pola kašičice soli
- 300 ml mlake vode
Za fil
- 300 g sira
- 3 jajeta
- 200 g masti
1. Zamesiti testo od brašna, soli i vode (po potrebi dodajte još brašna ili vode). Premažite jufkicu mašću i ostavite da odstoji 20-30 minuta.
2. Na pamučnom stolnjaku razvucite koru lagano u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola i ne dobije tanka kora.
3. Na koru pospite smesu od sira i jaja, pa poprskajte mašću, i uz pomoć stolnjaka savite prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stolnjaka urolajte koru. Koru lagano preneti u tepsiju namazanu mašću i slažite motajući u krug.
4. Banicu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga banicu poprskajte vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari