
Recept dana: Tartar biftek, delikates sa 179 trava - mi vam donosimo verziju koju možete spremiti i kod kuće
Sejali strah i ostavljali pustoš dok su pod sedlom čuvali komade mesa

Oko imena jednog od najpoznatijih bifteka na svetu ljudi se često spore. Dok jedni tvrde da se zove tatarski, zbog Tatara koji su meso stavljali ispod sedla, pa ga posle dvodnevnog jahanja, tako omekšalo stavljali na hleb, drugi ga zovu tartar, što je, zapravo, pravilno. I to zato što se jelo prvo serviralo uz tartar sos, te je tako i dobilo ime.
Ako ne verujete nama, možete konsultovati gastronomsku enciklopediju “Larousse Gastronomique” ili proveriti kako ga izgovaraju i pišu svetski poznati šefovi kuhinje Gordon Remzi, Džejmi Oliver i ostali magovi čija kulinarska umeća rado gledamo po televizijskim emisijama.
Tartarski biftek se jede sirov. Ako želite da budete sigurni da je meso oslobođeno bakterija, moguće je da ga skuvate u kontrolisanim uslovima, tako da izgleda kao sirovo.
Zanimljivo je pomenuti i to da u originalu ide 179 trava i začina, međutim, mi vam donosimo verziju koju je moguće spremiti i kod kuće.
Vreme pripreme:
- 72 sata mariniranja + 45 minuta pripreme
Sastojci:
- oko 350-400 g junećeg/goveđeg bifteka
- crni luk
- beli luk
- kiseli krastavčići
- kapar
- žumance
- morska so (vegeta)
- tucana paprika
- senf
- biber
- 1 kašika vorčester sosa
- malo kečapa
- 0.5 cl konjaka
- malo svežeg peršuna
- nekoliko kapi limuna
- za ljubitelje ljutog malo čili sosa/tabasco
Priprema:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari