
Recept dana: Fine norveške palačinke od krompira - slane, slatke ili bez ičega, tako su ih jeli Vikinzi
Ovo jednostavno jelo sa severa će vas oduševiti

Originalni recept za lefse potiče još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao duži vek trajanja, pa se mogao jesti mesecima tokom hladnih i oštrih skandinavskih zima.
Lefse je vrsta mekanog i okruglog hlepčića nalik na deblju palačinku, koji se već vekovima peče i jede u Norveškoj. Iako postoje različite verzije lefsea, većina se priprema od brašna, pavlake, mleka, maslaca i vode.
Tynnlefse je tanka verzija ovog hleba koja se rola zajedno s maslacem, šećerom i cimetom, te služi za doručak, dok je tjukklefse deblja verzija koja se služuje kao desert uz kafu.
U Norveškoj je posebno popularna i verzija napravljena od krompira – Potetlefse i Lompe – koji imaju tako neutralan ukus da se mogu kombinovati i sa slanim jelima. Lompe se, recimo, često služi sa viršlom umesto peciva za hot-dog.
Originalni recept za lefse potiče još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao dug vek trajanja, pa se mogao jesti mesecima tokom hladnih i oštrih skandinavskih zima.
Sladokusci se slažu da su sveže pečeni lefsei – najukusniji – a pogotovo kada je reč o lefseima od krompira koji su pripremljeni na ploči za roštilj.
Upravo zato donosimo vam osnovni recept za to jednostavno norveško jelo.
Sastojci:
- 900 g krompira
- 120 g brašna
- 65 ml pavlake za šlag
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
Priprema
1. Oljuštite krompir, narežite ga na manje komade i stavite da kuva 15-20 minuta u vrućoj vodi dok ne omekša.
2. Dobro ocedite krompire i izgnječite ih da dobijete što mekaniju teksturu.
3. Pomešajte tako pripremljene krompire s pavlakom, maslacem, šećerom i soli.
4. Dobijeno testo stavite u frižider preko noći.
5. Drugog dana umešajte brašno u ohlađeno testo od krompira. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo.
6. Podelite smesu na oko 15 jednakih delova i svaki oblikujte u kuglicu.
7. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaku kuglicu u tanku palačinku.
8. Zagrejte roštilj-ploču ili veliki tiganj. Na vrućoj podlozi ispecite lefse. Kada se počnu pojavljivati smeđe tačke na testu, okrenite lefse i ispecite ga tako i s druge strane.
9. Stavite lefse u čistu i pomalo vlažnu pamučnu krpu. Pokrijte ih pre služevanja da se ne osuše.
Uključite maštu i filujte kako vam drago.
Bon appetit!!!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari