
Lažni biftek je kralj mesa! Tri najbolja načina za spremanje svinjskog ribića, ne zna se koji će biti ukusniji
Ribić je najskuplji deo svinjetine i potrebna mu je kratka termička obrada, u suprotnom ćete ga isušiti i potpuno upropastiti

Svinjski file ili ribić je najkvalitetnije i najfinijie meso ove životinje, a neki ga još nazivaju i lažnim biftekom. Naučite da ga pripremate na najbolji način kako biste uživali u maksimalnom ukusu.
Mesoljupci tvrde da je svinjski file najukusniji deo mesa. Ovaj komad mesa obično teži oko 400 grama. S obzirom na to da nema mnogo masnoće, treba ga spremati pažljivo i s ljubavlju.
Pre bilo kakve pripreme važno je file očistiti od žilica, a mesu dodati začine. Možete ga začiniti suvim trljanjem odabranim začinima ili marinadom. Najviše arome i začina meso će poprimiti ako očišćeni file uronite u začine i ulje pa stavite u frižider da prenoći.
Ribić je najskuplji deo svinjetine i traži kratku termičku obradu. Nemojte ga isušiti. Naprotiv, najbolje je da ga spremate na sledeća tri načina:
1. Tiganj, pa rerna
U vrućem tiganju ili na grilu prepecite svinjski ribić sa svih strana dok ne dobije lepu tamno smeđu boju. Nakon toga stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na oko 180 stepeni na petnaestak minuta da se ispeče i njegova unutrašnjost.
Profimedia
Preko mesa stavite aluminijsku foliju i pustite da se sokovi stabilizuju oko osam minuta (odnosno polovina utrošenog vremena za termičku obradu) pre sečenja i posluživanja. Poslužite sa pireom od krompira ili omiljenom salatom.
2. Punjenje ribića
Moguće je pripremiti i punjeni ribiić, iako neki smatraju da je šteta preseći takav spektakularni komad mesa pre konzumacije. Ako ipak prelomite i poželite da eksperimentišete, koristite se tehnikom "butterfly" kako bi ste dobili odrezak, a potom ga izravnajte čekićem za meso.
Meso možete napuniti kombinacijom šunke, sira, pečuraka i povrća (po želji), zarolati i zatvoriti čačkalicama pa ispeći na grilu ili u rerni na već spomenuti način.
Profimedia
3. Ribić u lisnatom testu
Svinjski ribić karamelizujte na tiganju, pa ga još vrućeg premažite senfom. Pustite da se meso u potpunosti ohladi. File obmotajte blanširanim listovima spanaća, kriškama pršute i sira (po želji) pa sve zajedno obmotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
Tako pripremljeni ribić umotajte u razvučeno lisnato testo pa stavite u frižider na hlađenje još barem pola sata. Premažite testo "umakom" od žumanca i vode pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Poslužite toplo.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari