
Recept dana: Pekmez od aronije bez grama šećera priprema se vrlo brzo, a pogodan je i za dijabetičare
Nije vam potreban skoro nikakav trud, a dobićete izuzetno zdravu zimnicu za celu porodicu

Možda niste znali, ali aroniju možete upotrebljavati baš kao i svo drugo bobičasto voće. Njena sitna mana je što nije tako ukusna kao malina ili borovnice, zapravo ima specifičan kiselkasto-gorak ukus od kojeg se skupljaju usta, ali uz par dodataka dobićete lepu i zdravu poslasticu.
Važno je podsetiti da je aronija moćna bobica koja ima višestruko blagotvoran učinak na ljudski organizam, a bogata je mnogim antioksidantima i vitaminima.
Stoga, ukoliko ste već probali sok od aronije, zašto ne biste napravili i ukusan pekmez.
Unsplash
Najidealnije od svega je to što nema dodatog šećera, te mogu da ga konzumiraju i dijabetičari. Za pripremu jednostavnog pekmeza od aronije biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a uživaćete u njegovom ukusu tokom cele zime.
Dakle, uz dodatak limuna i cimeta imaće divnu aromu, a kuva se veoma kratko.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 1 kg aronije
- 1 kašičica cimeta
- 100 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Bobice aronije je potrebno dobro oprati, pa ih sameljite štapnim mikserom. Po potrebi dolivajte vodu za lakše mešanje. Kada su bobice dobro iseckane, prebacite ih u šerpu i dodajte još tri kašike vode, cimet i isceđen sok od limuna.
Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući. Vodite računa da vam ne zagori.
Kada je pekmez skuvan, pažjivo ga sipajte u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se preko noći ohlade na sobnoj temperaturi umotane u ćebe.
Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja teglu držite u frižideru.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari