
Ne bacajte vodu u kojoj ste skuvali krompir: Možete da je iskoristite za ova četiri super trika
Razmislite dvaput pre nego što bacite vodu u kojoj se kuvao krompir

Šta radite sa vodom nakon što skuvate krompir za pire ili rindflajš?
Većina nas je jednostavno prospe u sudoperu. Baš kao što se voda za testenine često naziva „tečnim zlatom“, voda od krompira ima sličnu vrednost. Ali takođe ima i dodatnu korist od više vitamina i minerala nego što obično nalazite u testenini.
Velike količine korisnih stvari u krompiru, kao što je vitamin C, za koji mnogi od nas znaju da deluje kao snažan antioksidans i istovremeno jača naš imunitet. Krompir je takođe pun kalijuma. Pronaći ćete i proteine, vitamine B6 i gvožđe - sve se to otpušta iz povrća dok ga kuvate, pretvarajući vodu u hranljivu tečnost.

Ovu vodu možete koristiti kao zgušnjivač za sos, supe i variva umesto brašna.
Takođe, ako vam zafali mleko za pire krompir ova voda će pomoći.
I, naravno, krompirova voda se obično koristi za dodavanje teksture u recepte za hleb od krompira.
Kako je ova voda bogata hranljivim materijama može se koristiti za zalivanje biljaka kako sobnih tako i onih u bašti.
Cveće i povrće „vole krompirov skrob“ jer mogu da upiju sve te vitamine i minerale izlivene u zemlju.
Ako ne koristite vodu od krompira odmah nakon kuvanja, predlažemo da je čuvate oko nedelju dana zatvorenu u tegli u frižideru. Takođe možete da je zamrznete da bi trajala nedeljama, odmrzavajući je po potrebi.

Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari