
Ovu grešku svi prave kada dodaju beli luk u jelo: Zbog toga je gorak i težak za probavu
Beli luk je neizostavan u pripremi mnogih jela

Beli luk se već vekovima koristi za pripremu raznih jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Takođe ima moćna antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva.
Ono što ovu namirnicu čini toliko zdravom jeste i sadržaj minerala i vitamina.
Budući da je jedna od omiljenih namirnica, bez njega je nezamisliva priprema raznih jela, posebno posnih. Podrazumeva se du kupite dobar beli luk.
Beli luk je moćna namirnica koja poseduje lekovita svojstva, ali samo ukoliko ga na pravi način termički obradite.
Ako kuvate jelo s belim lukom, morate da se pridržavate nekih pravila kako biste zadržali ukus i sve njegove korisne sastojke, piše Mirror.
Pixabay
Jednostavna promena tehnike kuvanja pomoći će da se očuvaju korisne materije. Kako kažu nutricionisti, beli luk bi trebalo da zgnječite, usitnite ili iseckate i da ga držite podalje od toplote oko 10 minuta.
Za to vreme stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tokom kuvanja, a koji je najvažniji nutrijent belog luka. Nakon toga možete ga koristite za prženje ili pečenje.
Unsplash
Jedino jelo kada bi valjalo staviti beli luk na početku spremanja luk jeste spanać. Ali i tada ne smete ubacivati beli luk u vrelo ulje jer će izgoreti velikom brzinom.
Tako postaje gorak i težak za probavu.
Temperatura se dugo održava na visokom nivou kod tiganja sa debljim dnom, pa kad dodajete beli luk u jelo, pomerite tiganj sa šporeta čim luk poprimi zlatnu boju.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari