
Recept dana: Posna bajadera - najukusniji slavski i praznični kolač, prepuna oraha i keksa, a odozgo prelivena čokoladom
Priprema je brza i jednostavna

Među omiljene slavske kolače definitivno spadaju i čuvene bajadere koje su pripremale i naše bake i naše mame.
Bajadere su idealni sitni slavski kolači, ali su savršeni i za praznične dane i obično se nađu na trpezi tokom novogodišnjih i božićnih praznika.
Ukoliko ste ljubitelj posnih sitnih kolača koji se ne peku, onda je posna bajadera definitivno pravi izbor za vas, a mi imamo idealan recept.
Priprema je toliko jednostavna da možete da je spremate i na sam dan slave ili praznika.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 8-9 kašika vode
- 100 g margarina
- 130 g posne čokolade

Za glazuru:
- 80 ml slatke pavlake
- 100 g posne čokolade

Priprema:
Sipajte u šerpu šećer, vanilin šećer i vodu, a zatim kuvajte sve dok ne provri. Nakon toga, šerpu sklonite sa šporeta, a onda dodajte margarin i mešajte sve dok se ne otopi. Zatim, dodajte keks i orahe, pa sve dobro promešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu koji ste prethodno otopili i dobro sjedinite. Nauljite tepsiju, pa sipajte prvo čokoladnu smesu, a zatim i onu sa keksom. Stavite u frižider da se stegne, a za to vreme pomešajte slatku pavlaku i čokoladu i otopite, pa dobijenom glazurom prelijte kolač. Zatim ga vratite u frižider da se još stegne, a nakon toga ga služite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari