
Recept dana: Novogodišnji medenjaci - kolačići koji mirišu na praznike i sreću, a u čijem ukrašavanju uživaju i deca i odrasli
Prepustite mašti na volju, pa ih oblikujte i ukrasite po želji

Kada pomislite na medenjake, sigurno pomislite i na praznike. Ova starinska poslastica simbol je novogodišnjih i božićnih praznika, a u njihovoj pripremi uživaju i deca i stariji.
Njihova priprema nije komplikovana, a uvek možete da ih oblikujete i dekorišete po želji, što će sigurno biti dodatno uživanje.
Kod ovih kolačića ne može da nastane greška, pa slobodno dajte i deci testo da se zabavljaju. Nakon što ih budete oblikovali, ostaje još samo da sačekate da se ispeku, pa tek onda počinje još veća zabava.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 150 g putera
- 150 g meda
- 350 g glatkog brašna
- 2 jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo cimeta

Za ukrašavanje:
- 100 g bele čokolade
- crvene bombone
- zelene bombone
- plave bombone
- čokoladne mrvice

Priprema:
Brašno i sodu pomešajte, a zatim sipajte cimet i, ukoliko želite, još neki božićni začin, a onda i rendani puter i sve dobro sjedinite.
Nakon toga, sipajte jaja i sve lepo promešajte, dodajte med i umesite testo i umotajte ga u providnu foliju.
Testo stavite u frižider na sat vremena, a zatim uzimajte po malo smese i formirajte kuglice koje ćete spljoštiti rukama, ili oklagijom razvijte testo, pa kalupima vadite oblike.
Oblike ili kuglice poređajte u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom, tako da između svake od njih bude malo odstojanje, a zatim ih pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 10 minuta.
Ukoliko na vrhu budu malo mekani, to ne treba da vas brine, jer će se, nakon pečenja, stvrdnuti.
Za ukrašavanje: Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, a zatim keksiće dekorišite po želji.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari