
Tri načina da brzo i lako spremite zdravu pastrmku za Badnje veče
Za Badnje veče na stolu je obavezna riba

Ulazimo u poslednje dane božićnog posta koji će biti zaključen za Badnji dan, kada će sve domaćice pripremiti bogatu posnu trpezu i dočekati rođenje Bogomladenca Isusa Hrista. A nasred te trpeze biće riba.
U našim kućama najčešće se pripremaju oslić, šaran, skuša, som i pastrmka - koju biste ove godine mogli da stavite na astal. A za to imate puno zdravih razloga i nekoliko super načina da bude veoma ukusna.
Pastrmka spada u jednu od najkvalitetnijih slatkovodnih riba s obzirom na činjenicu da ne može da živi u zagađenoj vodi. Njeno stanište su najčešće brzi i izuzetno čisti planinski potoci i reke.
Meso pastrmke je izuzetno bogato gvožđem, te se preporučuje osobama koje pate od anemije.
Pexels
Pastrmka je niskokalorična riba koja ima manju koncentraciju natrijuma u mesu, pa se preporučuje osobama koje imaju visok pritisak i štiti i od kardiovaskularnih bolesti. Pastrmku često zovu: riba koja čuva srce.
Kako da brzo i lako spremite pastrmku
Za pastrmku kažu da je posna jer gotovo i da ne sadrži masti. Ova riba je jedan od najboljih izbora za posnu trpezu.
Na tiganju
Najbrži i najlakši način da spremite pastrmku jeste da je ispržite u tiganju.
Očišćenu ribu isecite na porcije, posolite i uvaljajte u brašno, pa je zatim stavite u dobro zagrejano ulje. Na nekim mestima se umesto tradicionalog belog brašna koristi kukuruzno brašno za valjanje ribe.
Pexels
Na roštilju
Ukoliko želite da sačuvate maksimalne količine vitamina i minerala ove korisne ribe, onda možete da spremite ovu ribu na roštilju. Za to je potrebno da se riba opere mlakom vodom, pa se nakon toga obavezno osuši.

U rerni
Treća varijanta je da pastrmku ispečete u rerni. Kada posolite i dodate biber, ribu prekrijte kriškama limuna i iseckanom mirođijom (ili peršunom po želji).
Prelijte maslinovim uljem i ispecite. Nije vam potrebno više od 30 - 40 minuta da spremite ribu na ovaj način. Riba će biti još mekša ako je pre pečenja stavite u posoljenu kipuću vodu oko 4 minuta.
Druga varijanta za spremanje u rerni je da stavite pastrmku sa kriškama limuna, a pritom da dodate i beli luk i listiće paradajza. Preko isecite kolutiće luka.
Sipajte malo vode i ulja i pecite u zagrejanoj rerni (200-220 stepeni) oko 30-40 minuta. Pastrmka se može peći i sa malo belog vina. Može se peći u foliji, kesi za pečenje ili u tepsiji.

Začini koji se slažu uz pastrmku, osim navedenih, jesu selen i estragon. Praktične domaćice koriste miks začina za ribu.
Kada servirate pastrmku, obavezno je garnirajte četvrtinama limuna uz dinstano povrće ili krompir pire.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari