
Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)
Reč česnica potiče od reči čest, što znači čast, u čast rođenja Isusa Hrista

Pred nama je Božić - najradosniji hrišćanski praznik, dan kada se rodio Isus Hrist. U celoj Srbiji, svaka porodica proslavlja Božić na svoj način, a običaj nalaže da se za stolom okupe najbliži članovi domaćinstva i zajedno ručaju.
Takođe, obavezno je da se na stolu nađe i božićna česnica - pogača koja se posebno priprema isključivo na Božić i koju ukućani lome, pre nego što sednu za sto.
Domaćica, prilikom pripremanja česnice u testo treba da stavi i paricu, koja ima posebnu simboliku, a daruje se u čast rođenja Isusa Hrista. U nekim delovima Srbije u česnicu se stavljaju i parče drena (onaj ko ga izvuče služiće ga zdravlje), negde se stavlja i zrno žita (da sve bude plodno)...
Priprema česnice nije uopšte komplikovana, a mi vam dajemo recept i malo objašnjenje simbolike koji ova pogača sa sobom nosi.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 1-2 kašike masti
- 3 prsta soli
- malo šećera
- 1 jaje
- malo mleka da se zamesi mekše testo

Priprema:
Testo zamesite i u njega stavite dukat ili srebrni novčić. Poželjno je da novčić bude od zlata ili srebra, jer je to dar za novorođenče Isusa Hrista.
Česnicu stavite u podmazanu okruglu tepsiju, a zatim vežite tri slamčice (od slame, ne plastike) crvenim koncem u mali snop i sa tim kao sa tri prsta (onako kako se krstite) i izbockajte površinu česnice.
Pecite je na 200 stepeni (ili manje, u zavisnosti od rerne) sve dok lepo ne porumeni.
Kada se česnica bude ispekla, namažite je medom, dok je još vruća u tepsiji i ostavite je da se ohladi.
Česnica se mesi na sam dan Božića i znači čest=čast, u čast rođenja Isusa Hrista.
Profimedia
Nikako je nemojte seći nožem, već je obavezno, za stolom, lomite rukama.
Onaj ko pronađe novčić dobija novac koji se nalazi ispod božićnog kolača u žitu.
Česnica ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je tada ponudila hleb i otuda običaj da se česnica obavezno nađe na božićnoj trpezi.
Takođe, običaj je da se porodica, pre ručka, okupi oko stola i da se pogača vrti tri puta u krug, a da se zatim lomi. Prema predanju, svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice, da bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj ko pronađe novčić nikako ne sme da ga zaboravi ili baci, već treba da ga čuva na posebnom mestu.
24sedam/Katarina Mihajlović
Nakon lomljenja česnice, porodica se sprema da ruča, a za ručak se obično priprema pečenica.
Tradicija nalaže da se za vreme božićnih praznika posećuju samo najbliži prijatelji ili rodbina.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari