aktuelno

Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)

06.01.2023

07:02

0

Autor: Z.A.S.

Reč česnica potiče od reči čest, što znači čast, u čast rođenja Isusa Hrista

Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)
Božićna česnica - Copyright Profimedia

Pred nama je Božić - najradosniji hrišćanski praznik, dan kada se rodio Isus Hrist. U celoj Srbiji, svaka porodica proslavlja Božić na svoj način, a običaj nalaže da se za stolom okupe najbliži članovi domaćinstva i zajedno ručaju.

Takođe, obavezno je da se na stolu nađe i božićna česnica - pogača koja se posebno priprema isključivo na Božić i koju ukućani lome, pre nego što sednu za sto.

Domaćica, prilikom pripremanja česnice u testo treba da stavi i paricu, koja ima posebnu simboliku, a daruje se u čast rođenja Isusa Hrista. U nekim delovima Srbije u česnicu se stavljaju i parče drena (onaj ko ga izvuče služiće ga zdravlje), negde se stavlja i zrno žita (da sve bude plodno)...

Priprema česnice nije uopšte komplikovana, a mi vam dajemo recept i malo objašnjenje simbolike koji ova pogača sa sobom nosi.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 1-2 kašike masti
  • 3 prsta soli
  • malo šećera
  • 1 jaje
  • malo mleka da se zamesi mekše testo
Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)Profimedia
 

Priprema:

Testo zamesite i u njega stavite dukat ili srebrni novčić. Poželjno je da novčić bude od zlata ili srebra, jer je to dar za novorođenče Isusa Hrista.

Česnicu stavite u podmazanu okruglu tepsiju, a zatim vežite tri slamčice (od slame, ne plastike) crvenim koncem u mali snop i sa tim kao sa tri prsta (onako kako se krstite) i izbockajte površinu česnice.

Pecite je na 200 stepeni (ili manje, u zavisnosti od rerne) sve dok lepo ne porumeni.

Kada se česnica bude ispekla, namažite je medom, dok je još vruća u tepsiji i ostavite je da se ohladi.

Česnica se mesi na sam dan Božića i znači čest=čast, u čast rođenja Isusa Hrista.

Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)Profimedia
 

Nikako je nemojte seći nožem, već je obavezno, za stolom, lomite rukama.

Onaj ko pronađe novčić dobija novac koji se nalazi ispod božićnog kolača u žitu.

Česnica ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je tada ponudila hleb i otuda običaj da se česnica obavezno nađe na božićnoj trpezi.

Takođe, običaj je da se porodica, pre ručka, okupi oko stola i da se pogača vrti tri puta u krug, a da se zatim lomi. Prema predanju, svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice, da bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj ko pronađe novčić nikako ne sme da ga zaboravi ili baci, već treba da ga čuva na posebnom mestu.

Recept dana: Božićna česnica - svaki ukućanin mora da pojede svoj deo pogače, a onaj ko dobije novčić treba da uradi ovo (RECEPT)24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon lomljenja česnice, porodica se sprema da ruča, a za ručak se obično priprema pečenica.

Tradicija nalaže da se za vreme božićnih praznika posećuju samo najbliži prijatelji ili rodbina.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike