
Recept dana: Posne ledene kocke - jedan od omiljenih kolača, sa medenom i mekanom korom, idealan za Svetog Jovana
Gosti će biti i više nego zadovoljni

Bliži se Sveti Jovan, slava koje proslavljaju mnoge porodice širom Srbije. Sveti Jovan, ove godine, pada u petak, što znači da trpeza treba da bude posna.
Uglavnom za svaki mrsni recept postoji i posna verzija, pa smo tako sigurni da na vašem stolu ničega neće manjkati.
Ako govorimo o tortama, izbor je zaista veliki. Od posne reform torte, pa preko raznih čokoladnih torti. Vi samo treba da se odlučite za neku od njih.
Slično je i sa sitnim kolačima. Posni sitni slavski kolači su nezaobilazni, a recepata ima i više nego dovoljno.
Ovoga puta vam dajemo recept za posne ledene kocke - jedan od najlepših kolača. Bićete oduševljeni već na prvi zalogaj, a gosti će biti i više nego zadovoljni.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za koru:
- oko 350 g brašna
- 1 čaša šećera
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 300 ml vode
- 300 ml ulja
- 5 kašika meda

Za sirup:
- 200 ml vode
- 80 g šećera
Za fil:
- 1,5 l biljnog mleka
- 10 kašika šećera
- 15 kašika gustina
- 370 g margarina

Za glazuru:
- 200 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Kako se pravi kora:
Brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pomešajte, pa sve lepo sjedinite i dodajte vodu, ulje i med. Pomešajte tako da se svi sastojci lepo sjedine, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom i pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Koru ostavite da se ohladi, a za to vreme spremite sirup. Šećer i vodu pomešajte, a nakon što proključa, ostavite da se ohladi nekoliko minuta i prelijte ohlađenu koru toplim sirupom.
Kako se priprema fil:
Dodajte u litar mleka šećer i ostavite da proključa, a zatim u preostalo mleko sipajte gustin i dobro promešajte, da ne ostanu grudvice, a zatim sipajte u provrelo mleko sa šećerom i kuvajte sve dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
Smesu sklonite sa šporeta, pokrijte je providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Umutite margarin sobne temperature, pa ga postepeno dodajte u ohlađeni fil i sve sjedinite mikserom. Premažite preko kore.
Pixabay
Kako se priprema glazura:
Čokoladu istopite sa uljem, a zatim je sipajte preko fila. Stavite kolač u frižider da se stegne, a onda možete da ga ukrasite kakaom i da ga služite.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari