
Stari kafanski trik za čuvanje citrusa: Ne košta ni dinar, a voće bude sveže danima
U sezoni virusa svi masovno kupujemo južno voće

Zima donosi prehlade i viruse, a najbolji prirodni saveznici u borbi protiv njih jesu citrusi.
Oni se smatraju izvorom vitamina C, ali sadrže impresivnu listu drugih važnih hranljivih sastojaka, uključujući glikemijske i neglikemijske ugljene hidrate (šećere i vlakna), kalijum, folat, kalcijum, tiamin, niacin, vitamin B6, fosfor, magnezijum, bakar, vitamin B2 i razne druge fitokemikalije.
Pritom, citrusi ne sadrže masti ili natrijum, a nemaju ni holesterol, plus im je energetska vrednost veoma niska.
Ukoliko vam se događa da vam se limun, pomorandža ili mandarina u činiji s voćem brzo pokvari, postoje načini na koje ne treba i načini kako treba čuvati ovo voće.
Freepik
Citruse nikako ne treba čuvati u frižideru, a razlog je vema jednostavan.
Takođe je velika greška ako čuvate citruse u papirnim kesama jer postoji velika mogućnost da se razviju plesni.
Kako se onda čuva limun, pomorandža, mandarina i ostalo citrusno voće?
Trik je veoma jednostavan, a sigurno je da ste ga već videli u kafićima i kafanama.
Unsplash
Limun najduže ostaje svež ako se čuva u svežoj, hladnoj vodi.
Vodu redovno menjajte i ne brinite se - limun, grejpfrut i pomoradže neće omekšati, a u vodi ovo voće može da stoji danima, da ostane sveže i sačuva ukus.
Pixabay
Kada je reč o čuvanju limuna, postoji još nekoliko caka:
* zrele limune u frižideru najbolje je čuvati umotane u papir ili novine
* ne preporučuje se stavljanje limuna u plastične kese (kondenzacija i nedostatak kiseonika biće glavni razlozi za početak procesa truljenja)
* možete čuvati limun na balkonu u kutiji (važno je odabrati hladno mesto i isključiti sunčevu svetlost).
Pixabay
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari