
Recept dana: Čembrlen torta - starinski klasik koji je kombinacija čuvene reforme i grilijaša, ostaviće vas bez daha već na prvi zalogaj
Kada jednom budete probali ovu tortu, svrstaćete je u favorite

Ako ste čuli za Čembrlen tortu, ili još bolje, ako ste imali priliku da je probate, onda znate da je u pitanju starinski klasik, odnosno kombinacija dve torte - reforme i grilijaš.
Za one koji vole orahe i lešnike, čembrlen torta zadovoljiće sva vaša očekivanja, jer uživaćete i u finom čokoladnom kremu, ali i grilijašu od lešnika.
Za pripremu ove poslastice, biće vam potrebno malo više vremena, ali, već sa prvim zalogajem će vam postati jasno da je vredno svakog truda.
Vreme pripreme:
- 65 minuta
Sastojci:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna

Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera

Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake

Priprema:
Umutite belanca kratko, a zatim postepeno dodajte šećer i učvrstite mikserom u čvrst šne. Nakon toga dodajte orahe i brašno, pa umešajte lagano špatulom, tako da se svi sastojci lepo sjedine.
Uzmite pleh dimenzija 40x40 cm, obložite ga pek papirom i sipajte smesu. Zatim je poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni oko 10-12 minuta, na 200 stepeni.
Od iste količine sastojaka i na isti način ispecite još jednu koru. Nemojte je odmah vaditi iz pleha, već sačekajte nekoliko minuta, da se ne bi skupljala.
Žumanca, šećer i skrob pomešajte, pa umutite. Sipajte mleko, sve dobro sjedinite i pazite da ne ostanu grudvice. Stavite preostalo mleko da se kuva, a kada se dobro zagreje dodajte fil. Kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Fil prekrijte providnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Pixabay
Žumanca umutite penasto sa šećerom u posudi, a zatim ih kuvajte na pari 10 minuta, neprestano mešajući. Dodajte čokoladu i mešajte sve dok se ne istopi, a zatim sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temperaturi. Obavezno povremeno promešajte.
Otopite šećer u šerpi, a zatim dodajte lešnik, dobro promešajte, izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se bude ohladilo - izblendirajte.
Puter sobne temperature umutite penasto, pa ga dodajte u prvi fil koji ste prethodno umutili. U tu smesu onda dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sve sjedinite mikserom. Presecite obe kore na dva dela, a zatim prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike, pa opet stavite koru i tako dok sve ne utrošite.
Pixabay
Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte je preko vrha torte. Tortu stavite u frižider na nekoliko sati, a zatim je služite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari