
Recept dana: Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom oduševiće sve vaše ukućane i mirisom i ukusom
Ukoliko vam već voda ide na usta, potpuno vas razumemo

Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem retki mogu odoljeti jesu i popularne enčlade. A iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.
Varijanti za punjenje zaista je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enčilade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna.
U varijanti s piletinom i sirom sigurno ćete uživati.
Vreme pripreme:
- oko 45 minuta
Sastojci
Za enčilade
- 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
- 600 g pilećih prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 sveže crvene paprike srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 g kukuruza iz konzerve
- so
- biber
- čili
- 200 g narendane gaude (ili drugog topivog sira)
- sos za enčilade
Za sos
- 2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji
- 2 velike kašike glatkog brašna
- 400 ml bujona (mesnog ili povrtnog)
- 100 ml pasiranog paradajza
- 1 kašičicxa mlevene ljute paprike
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice sušenog origana
- so po ukusu
Priprema
1. Prvo počnite da pripremate sos, slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrejte bijon u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrejte ulje. Dodajte brašno i mešajte dva minuta. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, beli luzk i origano pa mešajte još minut. Zatim pomalo dolevajte zagrijani bujon uz stalno mešanje kako biste razradili grudvice. Pootom ulijlte pasirani paradajz, posolite i pustite sos da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po ukusu.
2. Očistite i naseckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i proceđeni kukuruz, pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuvana.
3. Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dve pripremljenog sosa, piletine i malo narendanog sira, pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom rendanog sira, a po želji ga možete i dodatno narendati. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari