
Kako da napravite uskršnje piliće od običnog i zeke od lisnatog testa: Lako, a rezultat izaziva sreću (VIDEO)
U kuhinji vole da se igraju mame i bake

Za nekoliko dana - tačnije u nedelju 16. aprila proslavljamo pravoslavni Uskrs - a osim šarenih jaja, salata, bogatog predjela, pečenja i slatkiša, mame obično vole da pripreme đakonije od testa koje će se svideti mališanima.
Nećemo da kažemo da i majke i bake u to vreme podetinje, pa spremaju razne dečje radosti - vole da se poigraju u kujni.
Uskršnja trpeza donosi i otvara pregršt kreativnih mogućnosti, a na mrežama možete naći i mnogo ideja koje će oduševiti veliku i malu decu.
Budući da su simbol uskršnjih praznika koke, pilići i zeke, našli smo neke ideje kako da ih napravite od testa.
Kako da napravite piliće od običnog testa
Iako ne deluje tako, uopšte se ne prave teško, a garantovano neće ostati neprimećeni.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 600 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 100 ml ulja
- biber u zrnu
Priprema
U toplu vodu dodati kesicu kvasca i kašičicu šećera i ostaviti 10-12 minuta da se aktivira.
Zatim umesiti testo tako što ćete pomešati brašno sa smesom od kvasca, preostalom vodom, uljem i kašičicom soli. Ostavite jedan sat da nadođe.
Testo nakon sat vremena testo podeliti na 12 većih delova (možete i na više delova, ako hoćete više manjih pilića - u videou stoji na 22 dela, ispravno je na 12) od kojih pravite loptice, a zatim svaku lopticu rastanjite, pa pravite piliće kao što je prikazano na snimku.
Uz pomoć zrna bibera pravite oči, rep malo istanjite, a rukama napravite kljun.
Piliće premažite jajetom i pecite na 180 stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Kako da napravite zečiće od lisnatog testa
Za testo za 4 zeca:
- 250 g brašna
- 100 ml mleka
- 5 g kvasca + kašičica šećera
- 2 žumanca
- 100 g margarina ili putera (hladnog)
- korica limuna(po želji)
- so i zrna bibera za okice
- * možete koristiti i kupovno lisnato testo
Plus
- 4 jajeta
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.
Skuvajte 4 jajeta i ostaviti ih da se hlade.
Umesite testo od svih sastojaka. Izrendajte margarin ili puter i takav se dodaje u testo - mora da bude hladan.
Odmah razvucite testo oklagijom (ukoliko razvučete tanje, zeke će biti hrskave, kao krekeri, u suprotnom će biti bucmaste i mekanije) i na osnovu papira u obliku zeca isecite testo.
Na zekin stomak staviti jaje koje se ohladilo, preklopiti mu malo čvršće rukice i premažite ga mešavinom jednog jajeta i 2 kašike mleka. Od zrna bibera napraviti oči.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari