aktuelno

Kako da napravite uskršnje piliće od običnog i zeke od lisnatog testa: Lako, a rezultat izaziva sreću (VIDEO)

12.04.2023

14:06

0

Autor: Z. A.

U kuhinji vole da se igraju mame i bake

Kako da napravite uskršnje piliće od običnog i zeke od lisnatog testa: Lako, a rezultat izaziva sreću (VIDEO)
Copyright Printscreen: Instagram/za.svaciji.ukus

Za nekoliko dana - tačnije u nedelju 16. aprila proslavljamo pravoslavni Uskrs - a osim šarenih jaja, salata, bogatog predjela, pečenja i slatkiša, mame obično vole da pripreme đakonije od testa koje će se svideti mališanima.

Nećemo da kažemo da i majke i bake u to vreme podetinje, pa spremaju razne dečje radosti - vole da se poigraju u kujni.

Uskršnja trpeza donosi i otvara pregršt kreativnih mogućnosti, a na mrežama možete naći i mnogo ideja koje će oduševiti veliku i malu decu.

Budući da su simbol uskršnjih praznika koke, pilići i zeke, našli smo neke ideje kako da ih napravite od testa.

Kako da napravite piliće od običnog testa

Iako ne deluje tako, uopšte se ne prave teško, a garantovano neće ostati neprimećeni.

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 600 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml ulja
  • biber u zrnu

Priprema

U toplu vodu dodati kesicu kvasca i kašičicu šećera i ostaviti 10-12 minuta da se aktivira.

Zatim umesiti testo tako što ćete pomešati brašno sa smesom od kvasca, preostalom vodom, uljem i kašičicom soli. Ostavite jedan sat da nadođe.


Testo nakon sat vremena testo podeliti na 12 većih delova (možete i na više delova, ako hoćete više manjih pilića - u videou stoji na 22 dela, ispravno je na 12) od kojih pravite loptice, a zatim svaku lopticu rastanjite, pa pravite piliće kao što je prikazano na snimku.

Uz pomoć zrna bibera pravite oči, rep malo istanjite, a rukama napravite kljun.
Piliće premažite jajetom i pecite na 180 stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Kako da napravite zečiće od lisnatog testa

Za testo za 4 zeca:

  • 250 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 5 g kvasca + kašičica šećera
  • 2 žumanca
  • 100 g margarina ili putera (hladnog)
  • korica limuna(po želji)
  • so i zrna bibera za okice
  • * možete koristiti i kupovno lisnato testo

Plus

  • 4 jajeta

Priprema:

U toplo mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.

Skuvajte 4 jajeta i ostaviti ih da se hlade.
Umesite testo od svih sastojaka. Izrendajte margarin ili puter i takav se dodaje u testo - mora da bude hladan.
Odmah razvucite testo oklagijom (ukoliko razvučete tanje, zeke će biti hrskave, kao krekeri, u suprotnom će biti bucmaste i mekanije) i na osnovu papira u obliku zeca isecite testo.

Na zekin stomak staviti jaje koje se ohladilo, preklopiti mu malo čvršće rukice i premažite ga mešavinom jednog jajeta i 2 kašike mleka. Od zrna bibera napraviti oči.

Ostaviti ih 10 minuta da nadođu, a onda ubacite u rernu na 190 stepeni i pecite dok ne porumene.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike