
Šest sastojaka i 20 minuta sa rukama u testu: Napravite hleb pletenicu koji će svi ukućani hvaliti!
Hala je tradicionalni pleteni jevrejski hleb koji se najčešće pravi za praznike, a recept u nastavku je više nego jesnostavan i ne zahteva posebne tehnike

Vrsne domaćice sigurno su mnogo puta mesile hleb i pravile pletenicu kako bi se pohvalile svojim pekarskim umećem, ali vam se sigurno dešavalo da on bude previše tvrd ili previše mekan i ne tako sjajan kao što izgleda na fotografijama koje se mogu videti na internetu.
Uz nekoliko jednostavnih trikova i samo šest sastojaka i 20 minuta truda možete postići to savršenstvo i u izgledu i u ukusu ako budete pravili halu.
Hala je tradicionalni pleteni jevrejski hleb koji se najčešće pravi za praznike, a recept u nastavku je više nego jesnostavan i ne zahteva posebne tehnike, a ruke će vam u testu biti manje od pola sata.
Sastojci:
- 390 grama višenamenskog brašna, plus još za mešenje
- 30 grama šećera
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica soli
- 3 velika jaja
- 4 kašike ulja
Profimedia
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, kvasac i so u posudi srednje veličine. Umutiti dva cela jajeta sa jednim žumanceto (račuvati belance), ulje i pola šolje mlake vode u velikoj posudi ili posudi miksera sa kukom za testo.
Sa mikserom na niskoj temperaturi postepeno dodajte mešavinu brašna. Mesite dok se ne formira glatka i elastična lopta, oko 5 minuta. Ako se testo lepi sa strane, dodajte još brašna po potrebi. (Ako nemate mikser, mesite rukom 10 minuta.)
Stavite testo u lagano nauljenu činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite ga na toplo mesto da odstoji dok se ne udvostruči, oko 2 sata.
Isecite testo na tri jednaka dela i od svakog napravite tri valjkaste duguljaste mase. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Tamo ih upletite u pletenicu, čvrsto zabijenu, pa ih na drugom kraju slepite kako se ne bi rasplela. Umotajte pletenicu u plastičnu foliju i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Za to vreme umutite sačuvano belance sa jednom kašikom vode i premažite ceo hleb. Pecite dok ne porumeni, 30 do 35 minuta.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari