
Recept dana: Najzdravija čorba boršč, ukus Rusije koji vraća radost tokom zimskih dana
Pikantnog ukusa i posebne boje zauzima centralno mesto u ruskoj kuhinji

Šta nas tokom zimskih dana može bolje ugrejati nego dobra čorbica. A da li ste znali da je u Rusiji zabeleženo preko 50 različitih vrsta čorbi.
Među poznatijima su čorbe šči, boršč, rasolnik, solijanka… Ipak, centralno mesto zauzima boršč, slatkasto-kiselkasta čorba, pikantnog ukusa i posebne boje. Vatreno crvenu boju, boršč duguje cvekli koja je važan sastojak ovog jela.
Svojim ukusom vraća boju u obraze i radost tokom zimskih dana. Samo poreklo čorbe nije utvrđeno, a podjednako se pripisuje Ukrajincima, Rusima, Poljacima.
A kako želite da budete zdravi, da podignete raspoloženje i energiju pripremite boršč po originalnom ruskom receptu.
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 2 glavice luka
- 4 krompira
- glavica kupusa
- 2 cvekle, sve srednje veličine
- paradajz ili limun
- Meso po želji – kokošije, junetina, svinjetina (pola koke, ili 500g junetine, može rozbratna).
- Začini: peršun, crni biber u zrnu, lovorov list, so.
Način pripreme:
Kuvati meso dok ne počne da se raspada, zajedno sa krompirom. U tiganju propržiti luk iseckan na iseckan na kockice, šargarepu, izrendanu cveklu, paradajz. Dodati so, biber i šećer.
Pročitajte još
Potom meso i krompir izvaditi, meso iseći na kockice i odstraniti kosti, a krompir viljuškom izgnječiti i vratiti u bujon, kome ćete dodati i naseckanu glavicu kupusa (na sitne rezance), dva lovorova lista i nekoliko zrna crnog bibera, kao i so. Kuvati dvadesetak minuta. Potom dodati propržen luk, šargarepu, cveklu, paradajz i nacediti pola limuna.
Posle toga dodati meso i ostaviti da se kuva još nekih pola sata.
Kad servirate boršč, obavezno mu dodajte sitno naseckan peršun i kašiku kisele pavlake.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari