
Recept dana: Junetina Stroganov, jelo koje se služilo na ruskom dvoru
A sada bez mnogo muke stiže i na vašu trpezu

Ovo poznato internacionalno jelo dobilo je naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je reč o grofu Pavelu Stroganovu.
Postoje i oni koji tvrde da bi ovaj recept mogao da se pripiše kuvaru Francuzu koji je francuski recept za gulaš prilagodio ukusu svog ruskog poslodavca Stroganova dodajući smetanu (mileram) i na taj način postigao kremastu teksturu.
pročitajte još
Svakako vodi poreklo iz ruske kuhinje, a originalni recept bazira se na dinstanom junećem mesu u sosu od kisele pavlake.
I dok danas postoji niz različitih recepata za junetinu Stroganov, mi
Sastojci:
- 600 g junetine (biftek ili ramstek)
- 200 g šampinjona
- 200 g kisele pavlake (ili milerama)
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 1 limun
- 1 kašika brašna
- bujon od goveđe kocke
- senf
- so
- biber
- majčina dušica
Priprema:
1. Iseckajte crni luk na rebarca, krastavčiće na kolutove, a šampinjone na listove.
2. Očistite meso od opne i isecite ga na trake.
3. Pripremite bujon od goveđe kocke.

Profimedia
4. Pobiberite i posolite meso, te ga ispržite dok ne porumeni sa svih strana.
5. Izvadite meso i na istoj masnoći propržite luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte dok šampinjoni ne porumene.
6. Vratite meso u šerpu i pobiberite, a potom dodajte prstohvat majčine dušice i kašiku senfa.
7. Dodajte kisele krastavčiće i kašiku brašna, a potom sipajte bujon od goveđe kocke, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri 30 minuta.
8. Kad jelo bude gotovo, dodajte 200 g pavlake u koju ste iscedili pola limuna i promešajte.
9. Servirajte jelo uz pire, pirinač ili testeninu.
Bon appetit!
pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari