
Brze i zdrave: Ovo su četiri najlakše letnje salate spremne za 20 minuta
Tokom toplih dana, salate su idealan izbor za lagane obroke ili kao osvežavajući prilog uz glavna jela

Uživanje u letnjim salatama je neodoljivo - osvežavajući zalogaji koji oživljavaju naša čula i donose ukusnu kombinaciju svežeg povrća, sočnih sastojaka i prefinjenih začina. Upravo zato, predstavljamo vam četiri jednostavna recepta za letnje salate koje će vam omogućiti da brzo i lako pripremite ukusne obroke, a istovremeno unesete obilje vitamina i hranjivih sastojaka.

Šopska salata
- Jedna od najpoznatijih letnjih salata bogata svežim povrćem, a brza i laka za pripremu.
- Namirnice za 4 osobe: paradajiz 3 kom, krastavci 2 kom, crni luk 1 manja glavica, sir mladi ili stari beli oko 200g, so i ulje.
- U ovu salatu možete dodati svežu papriku i peršunov list prema želji.
- Pripremite povrće za šopsku salatu: sitno iseckajte luk i peršun, isecite paradajiz na kriške, a krastavce na kolutiće.
- Sastavite šopsku salatu u dubljoj činiji: spojite paradajiz, krastavce i luk, posolite i dodajte ulje. Promešajte salatu i ostavite je u frižideru da se ohladi.
- Pre serviranja pospite šopsku salatu izdrobljenim sirom i isečenim peršunovim listom.

Grčka salata
- Sem svežeg povrća, obogaćena maslinama i feta sirom.
- Namirnice za 4 osobe: krastavci 2 kom, paradajiz 2 kom, paprika 1 kom, crni luk 1 glavica, zelena salata pola glavice, masline po želji, feta sir 100g, so, biber, maslinovo ulje.
- Priprema grčke salate: iseckajte feta sir na kockice i prelijte ga maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom.
- Operite povrće: zelenu salatu isecite na komadiće, paradajiz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite, a crni luk sitno isecite.
- U dublju činiju spojite povrće, posolite, pobiberite, dodajte pripremljeni feta sir i po potrebi malo maslinovog ulja. Promešajte sve i poslužite grčku salatu.

Mešana salata sa omiljenim povrćem
- Namirnice za 6 osoba: kupus glavica, šargarepa 4 kom, zelena salata pola glavice, so, ulje, sirće (ili limunov sok).
- Priprema mešane salate: operite i očistite povrće. Narendajte kupus i šargarepu, a zelenu salatu sitno isecite.
- U dublju činiju spojite povrće, začinite solju, sirćetom (ili limunovim sokom) i uljem. Promešajte salatu i poslužite je kao prilog uz sve vrste mesa.

Vitaminska zelena salata
- Salata sa jabukom, celerom i šargarepom obogaćena dresingom je odličan način da unešete dovoljno vitamina u zdravom letnjem obroku.
- Namirnice za 4 osobe: zelena salata 1 glavica, zelena jabuka 150g, šargarepa 150g, celer 150g, kisela pavlaka 150g, majonez 50g, so.
- Priprema zelene salate sa jabukom: operite zelenu salatu, isecite je na rezance i stavite u dublju posudu.
- Očistite celer, šargarepu i jabuku, narendajte ih i dodajte u činiju sa salatom.
- Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa prelijte zelenu salatu sa jabukom dresingom. Promešajte sve sastojke i poslužite vitaminsku zelenu salatu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari