
Recept dana: Tradicionalni kuglof - kolač kojem niko ne može odoleti
U svetu poslastica, kuglof zauzima posebno mesto sa svojom dugom i bogatom tradicijom

Ovaj omiljeni kolač ima mnogo varijanti, ali danas ćemo vam predstaviti jednu od najboljih verzija - tradicionalni kuglof sa kakaom i čokoladom. Prava je poslastica koja će obradovati sve ukućane i iznenadne goste svojim neodoljivim ukusom i prelepim izgledom. Iako je idealan za svakodnevnu užinu, kuglof je takođe savršen za svečane prilike i proslave. Najbolje od svega, za pripremu ovog ukusnog kolača ne treba vam mnogo vremena ni komplikovanih sastojaka.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 250 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašika kakao
- 100 g čokolade
Priprema:
1. Umutite šam od 4 belanca, dodajte šećer, pa nastavite mućenje i dalje, dodavajući jedno po jedno žumance.
2. U umućenu smesu sipajte mleko, ulje, prašak za pecivo i brašno, i lagano sjedinite žicom za mućenje.
3. Smesu podelite na dva dela, te u jedan deo dodajte kakao.
4. Kalup za kuglof namazati margarinom i pospite brašnom. U kalup sipajte naizmenično crnu (sa kakaom) pa belu smesu.
5. Preko smese dodajte naseckanu čokoladu.
6. Zagrijte rernu na 180°C.
7. Kuglof pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok ne bude lepo zlatno smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
8. Kad se ispeče, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari