
Vreme je za kiseljenje kupusa: Ovo je ispravan tradicionalni način ostavljanja najzdravije zimnice
Ovako se to radi korak po korak

Sada je vreme za ostavljanje kiselog kupusa. Ukoliko ste iskusni u ostavljanju ove zdrave zimnice, onda znate celu proceduru, a ako ste tek rešili da se upustite u ovu avanturu, imamo prave smernice za vas.
Iako postoji više načina za kiseljenje ovo su osnovni koraci za tradicionalno pripremanje kiselog kupusa:
Priprema kupusa
Operite glavicu kupusa i uklonite spoljne listove. Izdubite koren kupusa.
Soljenje
Pripremite so u količini od 1,5-2% težine kupusa (na primer, za 1 kilogram kupusa, trebalo bi dodati 15-20 grama soli. Dobro promešajte kupus i so da se sol ravnomerno rasporedi.
Napravljeno udubljenje u kupusu ispunite solju. Tu ćete iskoristiti prvi deo soli.
Kada svaku glavicu izdubite i usolite, ređajte ih u oprano bure.

Zatim nalivajte toplom vodom u koju ste prethodno razmutili ostatak soli. Kada voda potpuno prekrije kupus, stavite držač koji će da pritisne kupus, a preko njega kamen.
Fermentacija
Na početku dolivajte vodu po potrebi da glavice ne ostanu na suvom. Sledećih mesec dana, jednom nedeljno, potrebno je pretakati kupus - postupak kojim se izvadi voda sa dna bureta i vrati nazad na vrh.
Ukoliko nemate mogućnost da pretačete vodu, možete i uvesti crevo, na koje ćete da duvate vazduh da bi se voda mešala. U početku je to potrebno da radite svakodnevno, a potom možete i da preskočite neki dan.
Profimedia
Vreme fermentacije zavisi od vašeg ukusa. Možete probati ukiseljeni kupus nakon 1-2 nedelje, ali neki ljudi fermentišu kupus i duže, do nekoliko meseci. Optimalno je oko četiri nedelje.
Ovaj postupak vodi do prirodnog fermentisanja kupusa, stvarajući ukiseljeni kupus pun probiotika i sa karakterističnim ukusom. Budite pažljivi sa higijenom tokom ovog procesa kako biste izbegli kontaminaciju.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari